"Leteći Holanđanin" u Narodnom pozorištu

Opera "Leteći Holanđanin" nemačkog kompozitora Riharda Vagnera, čija se 200. godišnjica rođenja obeležava u celom svetu, danas će premijerno biti izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

.

Predstava u režiji Dejana Miladinovića, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, imaće dve izvođačke podele, najavio je danas nacionalni teatar. Glavnu rolu pevaće Miodrag D. Jovanović, a na sledećoj predstavi, 25. decembra Stefan Pavlović.

U prvoj predstavi solisti su Ana Rupčić Petrović, Nenad Jakovljević, Dejan Maksimović, Dubravka Filipović i Nenad Čiča, a u drugoj Slađana Pavlović, Dragoljub Bajić, Dejan Maksimović, Tamara Nikezić i Danilo Stošić. Ovu romantičnu operu u tri čina Miladinović je režirao već tri puta, počev od 1994. godine - u Operi u Davosu, zatim u Milvokiju i Njujorku.

Miladinović je izjavio Tanjugu da će postavka u Beogradu biti ono što muzičari nazivaju "varijacije na temu" i dodao da je koristio razne izmene koje mu je omogućio razvoj tehnologije, video inserte, specijalne projekcije, drugačije svetlo i mizanscen,

Ipak, "dve osnovne stvari ostale su iste, a to je jednostavnost i preciznost predstave, koristim samo morsku palubu i jedno jedro na razne načine", rekao je reditelj i scenograf Miladinović, uz ocenu da je muzika u ovoj operi "izuzetno uzbudljiva, a priča koja govori o ljubavi, duhovima, pa i zlatu, izuzetno pitka". Vagnerov "Leteći Holanđanin" u Operi NP prvi put je izveden pre 90 godina, a od 1923. do 1963. godine premijerno je izveden pet puta.