Zašto su se žene navrzle na Novaka i šta bi rekla Klara Cetkin?

Svetski teniser NO 1 nedavno je izjavio šta misli o platama muških i ženskih teniserki i navukao na sebe gnev žena u belim suknjicama. Novak tvrdi da je njegova izjava izvučena iz konteksta, teniserke tvrde da je on seksista, a cela frka je nastala oko love i izjave glavnog „brbljivca“ Rejmonda Mura, izvršnog direktora turnira u Indijan Velsu, na koju je reagovao i Novak Đoković.

.

Rejmond Mur: “U sledećem životu voleo bih da se vratim kao neko iz WTA. Pošto se ženski tenis šlepa uz muški. Ne donose nikakve odluke i imaju mnogo, mnogo sreće. Da sam teniserka, svako veče bih bio na kolenima i zahvaljivao Bogu zato što su rođeni Rodžer Federer i Rafa Nadal, pošto su oni nosili ovaj sport. Zaista jesu. WTA ima nekoliko veoma atraktivnih talenata koji mogu da preuzmu tu ulogu. Mugurusa, Džini Bušar npr, one su veoma atraktivne igračice, a nesumnjivo je da se povećao i standard u ženskom tenisu. Mislim na oba – fizički i takmičarski su atraktivne i mogu da budu lideri kada Serena reši da se povuče. Ima tu još nekoliko atraktivnih igračica“.

Serena Vilijams: “Ne mislim da bi ijedna žena trebalo da bude na kolenima i da se tako zahvaljuje bilo kome. Venus, ja, mnogo je igračica, npr. mnogo ljudi mi kaže da ni ne gleda tenis ako ne igramo Venus ili ja. Mislim da Murova izjava nije baš tačna i da je mnogo teniserki koje je uzbudljivo gledati. Iznenađena sam, prošle godine žensko finale US open bilo je rasprodato pre muškog. Da bi dao takav komentar, moraš da imaš činjenice iza sebe, moraš da znapš dosta toga. Mislim da je to uvredljivo za sve sportiskinje“.

Viktorija Azarenka: “Ono što žene najbolje rade jeste da se izdignu iznad takvih stvari, ne čuju se žalbe ili loši komentari prema muškarcima. Ako nastavimo vredno da radimo, bićemo bolje. Koristićemo svoje prilike i bićemo dostojanstvene. Zašto moraš da daješ seksističke komentare? Pa čak i u šali... Jadan si ako to radiš“.

A frka je nastala oko sledeće situacije:

Novak Đoković: “Čuo sam za to, osetljiva i delikatna tema. Žene zaslužuju poštovanje i divljenje za ono što rade, a jednaki nagradni fondovi bili su glavna tema u tenisu u prethodnih sedam-osam godina. Bio sam deo tog procesa i razumem koliko je snage i energije WTA uložio kako bi se došlo do toga. Na tome im aplaudiram, najiskrenije. Borili su se za ono što zaslužuju i uspeli su da se izbore. Sa druge strane, mislim da bi ATP morao da se bori za više jer statistike pokazuju da na muškim mečevima ima mnogo više gledalaca. To je jedan od razloga zašto bi možda mi trebalo da budemo više nagrađeni. Ali opet, ne možemo da se žalimo jer i naši nagradni fondovi su sjajni. Ne znam na šta je tačno Mur mislio kada je to govorio, ali ovako ja gledam stvari“.
Na pitanje da li bi, da je do njega, nagradni fondovi trebalo da budu isti za muškarce i za žene, Đoković je odgovorio: “Moj odgovor je i da i ne. Žene bi trebalo da se bore za ono što zaslužuju, kao i mi. Postoje podaci – ko privlači više pažnje, gledalaca, ko prodaje više karata i takve stvari... Na osnovu toga bi sredstva trebalo da budu pravilno raspoređena“.

Znači, ako bi statistika u nekom trenutku pokazala da ženski tenis privlači više pažnje, muškarci bi trebalo da dobijaju manje?

Odgovor: “Apsolutno, apsolutno“, odgovorio je prvi teniser sveta.
Đoković je tada već potpuno uvučen u diskusiju - uz konstataciju novinara da je ta interakcija između muškaraca i žena jedna od sjajnih stvari koja čini tenis globalnim sportom,

Đokovića su pitali da li misli da bi bio tu gde je sada bez svog prvog trenera Jelene Genčić.

“Ne bih bio. Nemojte pogrešno da me shvatite – kao što sam rekao, gajim ogromno poštovanje prema tome što žene rade u sportu. Njihova tela mnogo su drugačija od muških, prolaze kroz mnogo različitih stvari, hormone itd, ne treba da zalazimo u detalje, dame znaju o čemu govorim. Za divljenje je i poštovanje što uspevaju da se bore na tako visokom nivou. Mnoge od njih moraju da žrtvuju određeno vreme, porodično vreme i sl. kako bi uspele u profesionalnom sportu. Cenim to. Žena mi je bila trener i to je ogroman deo moje karijere. Okružen sam ženama, srećan sam što sam oženjen jednom. U potpunosti sam za žensku moć“.
Za kraj, Đokovića su pitali da prokomentariše ton i način na koji je Mur izneo svoje opaske.

“Moramo da budemo pošteni i da kažemo da je to bilo politički nekorektno. Možda je sve malo preuveličano, ali to je samo moje mišljenje“.

Zatim su gorepomenute dame digle dževu:

Martina Navratilova: "Novak Đoković, koliko god ga ja volela, očigledno ne razume zašto žene i muškarci moraju da budu plaćeni jednako kada igraju na kombinovanim turnirima. Mislila sam da smo tu temu rešili još ranije.“

Serena Vilijams: "Da imam sina i ćerku koji igraju tenis, ne bih mogla da kažem da dečak zaslužuje više zato što je muško. Volela bih da oboje zarade isto. Ja imam reket u rukama od druge godine i bilo bi šokantno da kažem kako ćerka zaslužuje više. Novak ima pravo na svoje mišljenje, ali da ima ćerku, morao bi da porazgovara sa njom i kaže joj da dečak zaslužuje više samo zato što je dečak."

A onda je Kris Evert kritikovala Novaka zbog diskriminacije i sama upala u vrlo ružnu zamku: „Nisam razumela šta je Novaku trebalo da spominje hormone, to se ne radi. Mislim da je to sa Đokovićem kulturološka stvar – Evropljani su bili iza Amerikanaca kada je reč o prihvatanju jednakosti. Američki muškarci to nisu rekli i aplaudiram SAD na tome. Amerika je svetski lider.“

Ipak, Amerikanka je zatim požurila da se fotka se istim tim „Evropljaninom“ i sa Bili Džin King, legendarnom teniserkom koja se među prvima borila za jednake nagrade muškarcima i ženama.

.

"Kris i ja smo upravo imale sjajan razgovor sa Novakom Đokovićem. On je klasa i istinski šampion", napisala je Bili Džin King.

Klara Cetkin:

"Mi bismo, međutim, učinili nepravdu prema buržoaskim pokretima za ženska prava ako bismo smatrali da su motivisani isključivo ekonomijom. Ne, ovaj pokret, takođe, sadrži i dublji duhovni i moralni aspekt."

Izvor: b92