Showbiz vesti

Ko su klinci koji su pucali jedan u drugog u „Ranama“?

Srđan Dragojević je izabrao Dušana Pekića za glavnog glumca, iako se za ulogu prijavilo više od pet hiljada mladića. Bila je presudna JEDNA ČINJENICA.
28.10.2016. - 10:19h

Dušan Pekić je imao sličnu životnu priču kao lik Pinkija kojeg je glumio.

Radnja se odvija između 1991. i 1996. godine, u pozadini ratova u Jugoslaviji i rastuće etničke netrpeljivosti. Film je zasnovan na istinitom događaju i životima dvojice beogradskih mladića koji su se okrenuli kriminalu.

Radi se o Pinkiju i Švabi, koji odrastaju u Novom Beogradu, a čije je detinjstvo obeležilo stvaranje novog vrednosnog sistema koji počiva na kriminalu i korupciji. Njihov cilj je da napreduju u svetu kriminala u posleratnom Beogradu.

Nestašica i očaj su svuda, a čini se da jedino kriminalci dobro žive. 

„Rane“ su posvećene generaciji rođenoj osamdesetih, koja je detinjstvo proživela za vreme rata na području bivše Jugoslavije, kada su mržnja i nacionalizam bili na vrhuncu, a produkt svega su mladi ljudi koji su uzore pronalazili na potpuno pogrešnim mestima.

Zanimljivo je kako je reditelj Srđan Dragojević došao na ideju za scenario. Naime, priča se delimično temelji na jednoj televizijskoj reportaži u kojoj se dvojica prijatelja, adolescenti - kriminalci, odjednom okrenu jedan protiv drugog.

Jedan od njih je pucao u drugog pet puta, međutim ovaj je preživeo i oporavio se. Kasnije, da bi spasili prijateljstvo, ovaj koji je pucao predložio je prijatelju da sad on puca u njega  pet puta na identična mesta da bi izravnali račune.

Dragojević je za taj događaj saznao od prijatelja i odlučio da na njemu zasnuje scenario. Namjerno je izbegavao da pogleda reportažu jer nije hteo da on utiče na sam scenario, podelu uloga i režiju. Pošto je film završen, pogledao je reportažu i izjavio da su ga zapanjile mnogobrojne vizuelne sličnosti između glumaca i pravih mladića.

Izbor glavnog glumca je takođe bio jedinstven.

Naime, Dragojević je izabrao Dušana Pekića, iako se za ulogu prijavilo više od pet hiljada mladića. Činjenica da je Pekić imao sličnu životnu priču kao lik Pinkija kojeg je trebalo da glumi bila je presudna. Bila je to prva i poslednja Pekićeva filmska uloga, a umro je svega dve godine nakon snimanja.

„Rane“ su osvojile nagradu „Srebrni konj“ na Stokholmskom međunarodnom filmskom festivalu i nagradu FIPRESCI na Solunskom filmskom festivalu za „snažan i dramaturški opis brutalne realnosti i kompleksnosti života na današnjem Balkanu“.

To je prvi srpski film koji je nakon rata distribuiran u Hrvatsku.

 Izvor: RTL