Viktor Savić i Nina Janković kao grof Vronski i Ana Karenjina

Premijera predstave "Ana Karenjina" po romanu Lava Tolstoja i u režiji Juga Radivojevića biće izvedena u subotu 26. aprila na sceni Opere i Teatra „Madlenijanum“ u 19.30h.

.

Naslov koji već više decenija nije igran na beogradskom pozorišnom repertoaru biće scenski predstavljen kroz veoma uzbudljivu i, već na svetskom nivou kvalitetom potvrđenu, dramatizaciju nemačkog dramskog pisca Armina Petrasa.Tumači izuzetno atraktivnih i teških uloga biće Nina Janković kao Ana Karenjina, Tihomir Stanić kao Karenjin, Viktor Savić kao Vronski, Igor Đorđević kao Ljevin, Milena Vasić kao Daša, Tamara Aleksić kao Kiti i Aleksandar Radojičić kao Stefan. Autor scenografije je Aleklsandar Denić, a kostimograf Momirka Bailović.

Jug Radivojević, reditelj ovog komada ispričaće nam „tužnu ljubavnu priču, najtragičniju zbog spoznaje gubitka naizgled idealne ljubavi i uzaludnosti žrtve“. Armin Pertas se u svojoj drami opredelio za sedam lica, a po rečima Juga Radivojevića, svako od tih lica ima svoj specifičan put kojim se kreće kroz ovu večito aktuelnu priču.

-Za Anu je možda najvažnije pitanje životnog koncepta. Za Karenjina to je privid (forma važnija od suštine), za Vronskog strast, za Stefana dekadencija, za Dašu religija, za Kiti potraga za identitetom, a kod Ljevina – uspostavljanje patrijarhalnog sistema. Danas, najpre možemo da se identifikujemo sa glavnom junakinjom. Šta se dešava kad napustimo određeni životni koncept, a potom se novi (zbog kog smo stari napustili) izjalovi? Pitanje životnog koncepta je i pitanje koncepta jednog grada, države, koje bi trebalo da izrodi slobodu bez tragičnih posledica. Ljubav Ane i Vronskog je pre svega, pitanje hrabrosti. Ljubav koja ništa ne stavlja na tas u najboljem romantičarskom smislu je zanos. Ali, to je i priča o vremenu prošlom, sadašnjem i budućem. Vreme uspeva da izdevalvira tu ljubav, spremnost da se sve za nju žrtvuje, ostavljajući bolne posledice za sobom i za njihove bližnje. Tako se i životni koncept urušava. Strast prolazi a na površinu izlaze životne banalnosti, romantiku zamenjuje suvi realizam, Ana postaje ljubomorna i histerična, a Vronski nezainteresovan...

Ovo je tužna ljubavna priča, najtragičnija zbog spoznaje gubitka naizgled idealne ljubavi i uzaludnosti žrtve. Mi smo radoznali, a ako ste i vi, pohitajte na predstavu. Reprize su 29. i 30. aprila, 8. i 19. Maja i 3. juna.