Plodovi - Subota, 10. februar - U “Plodovima” o pčelarskom sajmu i formiranju EBA

Popularna agro emisija “Plodovi“ Prve televizije u subotu istražuje šta posetioce očekuje na najvećoj pčelarskoj manifestaciji u regionu. Jubilarni 15. Državni pčelarski sajam okupiće ovog vikenda domaće i izlagače iz Evrope, ali i veliki broj posetilaca.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Međutim, zbog brojnih problema u pčelarskom sektoru Evrope, pre svega zbog velikog udela falsifikovanog meda na tržištu, evropski pčelari su odlučili da formiraju Evropski pčelarski savez (EBA). Njegova osnivačka skupština biće u Beogradu, upravo na ovom događaju.

Cilj organizacije biće „borba za spas ugroženog pčelarstva pred nadležnim organima”.

Voditelj emisije Zoran Maksimović sa zamenikom predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Radivojem Stojanovićem razgovaraće o ova dva važna dešavanja. Međutim, biće reči i o problemima sa kojima se ovaj sektor poljoprivrede susreće.

Pored pčelara, ugroženi su i potrošači meda, ali i evropska poljoprivreda, „jer joj preti masovno napuštanje pčelarenja od razočaranih pčelara, što bi vodilo u drastično smanjenje broja pčela i prinosa u poljoprivredi zbog smanjenog oprašivanja pčelama“.

Veliki doprinos smanjenju broja pčela daje i nekontrolisano trovanje pčela pesticidima, te je neophodno uvesti dodatne vidove podrške pčelarstvu.

Svoje prisustvo potvrdili su predstavnici saveza i udruženja koji su pristupili EBA i to iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske.

Očekuje se da će sedište EBA biti ustanovljeno na teritoriji EU, gde će se voditi najveća borba za prava pčelara i potrošača.

Emisija "Plodovi" na programu je Prve televizije u subotu u 7 i u nedelju u 6 sati. Na Prvoj max emituje se nedeljom u 9:45.​