Nećete verovati - Subota, 15. jun - Jedna je majka, veliki kalibar i njegov je život Švicarska

Gotovo da nema njive, livade ili malinjaka u ivanjičkom kraju gde Sara Vasović (37), nije zakoračila ili ostavila kap znoja, kako bi prehranila svoju nejač i stvorila im krov nad glavom. Često se može videti kako sa svojim mališanima sakuplja šumske plodove, divlje jagode, kupine, borovnice, a od nadničenja je uspela samo da kupi plac, kuća je još nedosanjani san. Danas kreše brezovinu za metle, a mnogi ostaju u neverici kada ugledaju ovu majku četvoro dece na vrhu breze kako kreše granje.

foto: Prva TV / Rina / Promo
foto: Prva TV / Rina / Promo
.

Nema ni lepšeg ni boljeg mesta za vinogradarstvo od obale Dunava u Negotinskoj krajni, i ne kaže se bez razloga da vina sa tim geografskim pečatom garantuju kvalitet kakav mu priroda u samom startu daruje. Ali ipak samo po sebi to nije dovoljno. Standarde i trajni kvalitet daju ljudi kojima je proizvodnja aromatične kapljice ušla u krv i koji žive za dan kada čitav predao miriše na uzrelu tamnjaniku i gde se sa pažnjom odvaja svako puce. I retko kao ovde možete pronaći stotine buradi kako u podrumskoj hladovini nadimaju obruče, ili čudesno oružje magnum, koje ne ubija ali pod garanciju obara sa nogu.

Srpska istorija, često nepredvidiva, primorala je naše ljude da prođu mnoga iskušelja i granice kako bi našli neko svoje malo mesto pod suncem. Rodni kraj Srđana Filipovića su selo Poljani u Metohiji ali se 1985. godine doselio u Mrčajevce a kasnije u Cirih gde je oduševio Švajcarce picama na drva.