Kako objašnjava Veran Matić, član komisije i predsednik Upravnog odbora Fonda B92, svi članovi su za to da bude usvojen lex specialis Zakon o memorijalu zajedno sa statutom koji bi jasno definisao autonomije Muzeja Holokausta, Porajmosa i drugih unutar Memorijala.

“Imovinski poslovi i uslovi za eksproprijaciju treba da budu realizovani efikasno uz zakon koji je to omogućio za stvaranje Beograda na vodi”,kaže Matić i dodaje da je važno da se o nacrtu Zakona izjasni i međunarodni savet, kao i da se obavi adekvatna javna rasprava.

On objašnjava i da zakon mora precizno da obuhvati sve parcele na kojima se nalazio logor za vreme drugog svetskog rata, uključujući i lokaciju Topovske šupe koja bi takođe bila deo Memorijala. Neophodno je, kaže Matić, i da u imenu Memorijala bude i odrednica Staro

Sajmište jer taj toponim direktno asocira na ono što se događalo na tom prostoru i izaziva jasne emocije, pijetet, empatiju...

Sa druge strane, podsetimo, predlog pisaca zakona je da se zove UstanovaSpomen Žrtve.

Naredna sednica komisije planirana je za 21. avgust.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.