To je saopštio danas portoparol japanske obalske straže.

On je rekao da se u avionu nalazilo šest osoba, a ne osam, kako je ranije objavljeno, prenosi Rojters. Za sada nije poznato stanje najmanje još dve osobe koje su izvučene iz vode.

Japanski obalska straža, koja je rasporedila avione i patrolne čamce da pretraže područje, saopštila je ranije da su pronađene jedna osoba i krhotine za koje se veruje da pripadaju palom avionu.

Predstavnik lokalne ribarske zadruge rekao je da su ribarski čamci pronašli tri osobe u okolnim vodama i da se ne zna u kakvom su one stanju. Uzrok pada aviona za sada nije poznat. Do nesreće je došlo nešto pre 15 časova po lokalnom vremenu, a očevici su prijavili da se zapalio levi motov aviona dok se letelica približavala aerodromu kako bi prinudno sletela, preneli su mediji.

Prema navodima japanskog Ministarstva odbrane, avion je nestao sa radara oko 14.40 časova po lokalnom vremenu. Portparol obalske straže Kazuo Ogava ranije je rekao da je avion poleteo sa vazdušne stanice američkog marinskog korpusa Ivakuni u prefekturi Jamaguči i da se srušio na putu ka vazdušnoj bazi Kadena na japanskom ostrvu Okinavi.

Kako je naveo, izgleda da je avion pokušao da prinudno sleti na aerodrom na ostrvu Jakušimi pre nego što se srušio, preneo je AP. Obalska straža je primila poziv sa ribarskog broda, koji se nalazio u blizini mesta nesreće kod ostrva Jakušime, dodao je on. Američki i japanski zvaničnici rekli su da letelica pripada vazdušnoj bazi Jokota u zapadnom Tokiju.

Zvaničnici američkog vazduhoplovstva u Jokoti naveli su da još rade na potvrdi informacija i da za sada nemaju komentar. "Osprej" je avion sa nagibnim rotorom, koji može da leti i kao helikopter i kao avion s fiksnim krilima. U avgustu ove godine tri američka marinca su poginula, a nekoliko je povređeno kada se "Osprej" srušio tokom vojnih vežbi u Australiji.

Podsećanja radi, pre četiri dana pao je mali avionu u Austriji, kada je poginulo četvoro ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.