Ovo je danas objavio "Volstrit džurnal" (WSJ).

Nemački istražitelji su u potpunosti rekonstruisali dvonedeljno putovanje jahte "Andromeda", duge 15 metra, za koju se sumnja da je korišćena u sabotaži gasovoda kojim se gas iz Rusije doprema u Evropu, prenosi američki list.

Istražitelji pokušavaju da otkriju zašto je jahta koja je korišćena za dizanje gasovoda u vazduh ušla u poljske vode, navodi se u izveštaju. Istraga je takođe pokazala da bi Poljska mogla biti centar logistike i finansiranja sabotažnog napada, dodaje list.

Utvrdili su da je jahta promenila svoj planirani kus i uplovila u poljske vode, piše WSJ citirajući podatke sa radio i navigacione opreme broda, satelitskih i mobilnih telefona, iz mejlova i prikupljene uzorcima DNK pronađenim na jahti, koje je Nemačka pokušala da poveže s najmanje jednim ukrajinskim vojnikom, preneo je Rojters.

Nemačka policija i kancelarija poljskog premijera nisu još odgovorili na zahtev britanske agencije za komentar navoda WSJ.

"Vašington post" je objavio ove sedmice da su SAD znale za ukrajinski plan da izvede napad na gasovode Severni tok, tri meseca pre nego što je cevovod oštećen podvodnim eksplozijama.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u sredu nemačkim medijima da Ukrajinci nisu izveli sabotažu gasovoda.

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske, koje su potvrdile da su bile namerno izazvane, ali nisu mogli da utvrde ko je za njih odgovoran.

Rusija insistira da je neophodno sprovesti objektivnu međunarodnu istragu o eksplozijama na gasovodu, uz njeno učešće, kao i da su napadi na Severni tok i Severni tok 2 u septembru bili teroristički.

Početkom februara poznati američki istraživački izveštač Simor Herš izazvao je senzaciju tvrdnjama da su ronioci američke mornarice već u junu postavili eksplozivne naprave na gasovode.

Kako je preneo WSJ, nemački istražioci su zaključili da je eksploziv korišćen u napadu HMX, poznat kao oktogen, bezbojna supstanca pogodna za uništavanje podvodne infrastrukture.

Nemački mediji su u martu izvestili o povezanosti s napadom jahte "Andromeda", koja pripada kompaniji sa sedištem u Poljskoj a u vlasništvu ukrajinskih državljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.