Rekonstrukcija, koju je predsednik najavio u svom dnevnom video obraćanju u utorak ujutru, pogodiće zvaničnike "na različitim nivoima, u ministarstvima i drugim organima centralne i pokrajinske vlasti, kao i organima za sprovođenje zakona".

Timošenko je najviši funkcioner čije je razrešenje do sada potvrđeno. Svoju potpisanu ostavku objavio je na društvenim mrežama u oproštajnoj objavi.

Neki ukrajinski mediji su rekli da će on biti zamenjen Aleksejem Kulebom, šefom Kijevske oblasti, i da bi Timošenko mogao da bude zadužen za pokrajinsku administraciju. Prema izveštajima, još jedan visoki zvaničnik koji je sve bliži ostavci je zamenik generalnog tužioca Aleksej Simonenko. Ranije ovog meseca izazvao je gnev provodeći novogodišnje praznike u Španiji.

Osim lošg imidža zbog opuštanja u stranom odmaralištu tokom rata, putovanje je izazvalo sumnju i u korupciju, jer je Simonenko navodno koristio automobil koji pripada bogatom biznismenu, a bio je u pratnji telohranitelja zaposlenog kod vlasnika automobila.

Nakon incidenta, ukrajinski savet za nacionalnu bezbednost izdao je naredbu kojom se zvaničnicima zabranjuje da pređu državnu granicu osim ako nisu državnim poslom.

Kancelarija Zelenskog je kasnije tokom dana zvanično potvrdila Simonenkovu ostavku. U međuvremenu, ministar odbrane Aleksej Reznikov je očigledno bio pošteđen u ponedeljak, nakon što je ukrajinski parlament odbio da preduzme mere protiv njega zbog skandala sa korupcijom.

Medijska istraga je u subotu tvrdila da je ministarstvo kupovalo zalihe hrane u vrednosti stotina miliona dolara za vojnike, po cenama koje su bile nekoliko puta veće nego u ukrajinskim maloprodajnim lancima.

Reznikov je poslanicima rekao da su dokumenti navedeni u istrazi netačni i da su neke cene naduvane zbog "tehničke greške". Druge stavke su legitimno uključivale troškove koje maloprodajne cene nemaju, tvrdi on, tvrdeći da poređenje nije validno.

Neki poslanici su prihvatili ministrova objašnjenja, ali ukrajinsko telo za borbu protiv korupcije NABU nastavlja da istražuje navode o korupciji.

NABU je prošle nedelje podigao optužnicu protiv Andreja Koboleva, bivšeg generalnog direktora državne energetske kompanije Naftogas. Godine 2018. sebi je dodelio bonus od 10 miliona dolara za uspehe u pravnim bitkama sa ruskim Gaspromom.

NABU navodi da je Kobolev preuveličavao finansijsku korist koju su on i drugi rukovodioci obezbedili za ukrajinsku kompaniju, pa je shodno tome uzeo nerazumno visok nivo obeštećenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.