Molba Jermenije Makronu usledila je nakon sastanka članica Organizacije dogovora o zajedničkoj bezbednosti (ODKB) održanog u Jerevanu u Jermeniji u sredu.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan se tokom protokolnog fotografisanja udaljio od Vladimira Putina koji mu je stajao s leve strane.

Ovo podstiče spekulacije da Jermenija želi da se distancira od Rusije.

  • Jermenski premijer ljut?


Pašinjan je potom odbio da potpiše deklaraciju koja je sastavljena na samitu, a obrušio se i na sam CSTO, ugovor o međusobnom branjenju koji su 1992. potpisale Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Jermenija.

Ugovor je današnji oblik poprimio 2002. godine.

Pašinjana je naljutilo to što CSTO nije stao u obranu Jermenije kada ju je u septembru napao Azerbajdžan, piše Gardijan.

Te dve zemlje su već tridesetak godina u sporu i oružanom sukobu oko Nagorno-Karabaha, enklave unutar Azerbejdžana u kojoj većinu stanovništva čine etnički Jermeni. U septembarskim sukobima poginulo je skoro tri stotine ljudi.
  • Spremni da pomognu?


"Obeshrabrujuće je to što članstvo Jermenije u CSTO-u nije sprečilo azerbajdžanske agresivne akcije", rekao je Pašinjan tokom samita.

Azerbajdžanski premijer Ilham Alijev rekao je da ne može da prihvati da Francuska igra ulogu u mirovnom procesu, dok je ruski portparol Dmitrij Peskov kazao da su Rusi spremni da pomognu da dogovore daljnje mirovne sporazume.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.