Od 16. maja iz "Azovstalja" se već predalo 959 ukrajinskih vojnika, od čega su 80 ranjeni, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Pedeset jedna osoba je primljena u bolnicu. Ruska vojska sada planira da ih ispitata, a te spominje se i mogućnost da budu osuđeni za "zločine počinjene protiv civila".

U utorak su autobusi puni ukrajinskih vojnika napustili železaru Azovstalj u Mariupolju i stigli su u bivšu kaznenu koloniju Olenivku u Donjecku, koja je pod ruskom kontrolom, piše Rojters.

EPA-EFE ALESSANDRO GUERRA

Oni su, kako su mediji prenosili, nedeljama uspevali da zadržavaju ruske snage, ali na kraju nisu mogli više da izdrže jer su odavno ostali i bez hrane, i bez vode, i bez municije. Mariupolj je sada pod ruskom kontrolom.

EPA-EFE ALESSANDRO GUERRA

S druge strane, iz Ukrajine je saopšteno da čine "sve moguće i nemoguće" kako bi spasili preostale borce zarobljene u čeličani.

EPA-EFE ALESSANDRO GUERRA

"Operacija spasavanja čeličane Azovstalj biće gotova tek kada svi branioci Marijupolja budu evakuisani na teritorije pod ukrajinskom kontrolom", kaže zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.

EPA-EFE ALESSANDRO GUERRA

"I dalje je mnogo ljudi u Azovstalju i nastavljamo pregovore kako bismo ih izvukli odatle", rekla je Maliar za Bi-Bi-Si.

Ona je naglasila da je reč o osetljivoj operaciji i upozorila da bilo kakva naredba može da bude opasna za živote ljudi.

EPA-EFE ALESSANDRO GUERRA

Maliar tvrdi da su pozivi političara u Moskvi da se pojedinci koji su izvedeni iz čeličane izvedu na suđenje za ratne zločine "najverojatnije upućeni zbog domaće propagande u Rusiji".

"Pregovori su i dalje u toku i nadamo se pozitivnom rezultatu", poručila je Maliar.

Maliar je navela da Kijev zna koliko se još vojnika nalazi u čeličani, ali je naglasila da je to "osetljiva informacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.