U Deklaraciji se izražava podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama od 1991. godine.

U tekstu Deklaracije objavljenom na sajtu predsednika Ukrajine takođe se poziva međunarodna zajednica da odlučno pojača podršku toj zemlji. Lideri su na samitu izjavili da ostaju posvećeni pružanju neophodne podrške Ukrajini u postizanju pravednog mira.

Takođe su pozvali čitavu međunarodnu zajednicu da odlučno ojača podršku Ukrajini u njenoj borbi za slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet.

Osuđuju se namere Rusije da održi predsedničke izbore na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, što je, kako se navodi, flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Takođe se napominje da je "ruski agresivni rat punog obima protiv Ukrajine" pokazao kritičnu potrebu za ujedinjenom i snažnom Evropom sposobnom da se suoči sa globalnim izazovima.

Lideri Jugoistočne Evrope su izrazili spremnost da učestvuju u primeni Formule mira predsednika Zelenskog, kao i na inauguracionom mirovnom samitu. Potvrđena je odlučnost da se intenziviraju zajednički napori kako bi se obezbedio dalji napredak i međusobna podrška na putu ka članstvu regiona Zapadnog Balkana, Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije u Evropskoj uniji.

Lideri su takođe izjavili da podržavaju pravo Ukrajine da bira sopstvene bezbednosne aranžmane.

"Zemlje članice NATO-a i zemlje kandidati odobravaju korake preduzete na putu njenog budućeg članstva u NATO-u i podržavaju Ukrajinu u njenoj težnji da postane članica Alijanse čim to bezbednosni uslovi dozvole“, navodi se u dokumentu.

Učesnici samita potvrdili su i potrebu kažnjavanja odgovornih za zločine agresije, zločine protiv čovečnosti i druge brutalne zločine koje je, kako se navodi, Rusija počinila nad Ukrajinom i saglasili se da će sarađivati i usredsrediti napore na povratak nezakonito deportovanih i prisilno raseljene ukrajinske dece.

Pored toga, oni su se obavezali da će pojačati napore u borbi protiv dezinformacija, uključujući lažne narative o ratu, i učestvovati u posleratnoj obnovi, obnovi Ukrajine i razminiranju njene teritorije.

"Mi, prijatelji Ukrajine, potvrđujemo naše čvrsto uverenje da ćemo samo ujedinjenjem moći da povratimo pravedan mir, stabilnost i prosperitet na evropskom kontinentu", zaključuje se u deklaraciji.

O tekstu deklaracije su se saglasili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Moldavije Maja Sandu, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, premijer Albanije Edi Rama, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto, premijer Bugarske Nikolaj Denkov, premijer Hrvatske Andrej Plenković i premijer Rumunije Jon-Marsel Čolaku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas, nakon plenarnog sastanka u Tirani, da se u usaglašenoj Deklaraciji na zahtev Srbije ne spominju sankcije Rusiji, niti ruski maligni uticaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.