Ovo je saopštila ta gerilska grupa, dok je vlada optužila pobunjenike da odugovlače proces.

Dve strane su ponovo započele pregovore 2022. godine kao deo nastojanja predsednika Gustava Petra da postigne "potpuni mir" između vlade i različitih oružanih grupa, u čijim je šestodecenijskim sukobima poginulo najmanje 450.000 ljudi, preneo je Rojters.

ELN je saopštila da je učešće vlade u regionalnim razgovorima sa zajednicama u provinciji Narino u suprotnosti sa dogovorom sa ELN o održavanju nacionalnog dijaloga uz podršku tela poput Ujedinjenih nacija.

"Sada je ova farsa, obučena u regionalni dijalog, javna; proces ulazi u otvorenu krizu i dužni smo da pozovemo našu delegaciju na konsultacije", navodi se u saopštenju ELN objavljenom na njihovom sajtu kasno sinoć.

U saopštenju je navedeno i da će mirovni pregovori biti "zamrznuti" dok vlada ne prilagodi svoj stav. Vlada je ispoštovala sve svoje obaveze, navodi njen pregovarački tim u sopstvenom saopštenju i na njihov zahtev vodi razgovore sa lokalnim zajednicama.

"Odluke koje je ELN jednostrano doneo su njihova potpuna odgovornost i one stvaraju nepotrebnu krizu koja produžava oružanu konfrontaciju i nasilje koje zajednice trpe, kao i slabljenje poverenja društva u volju (pobunjenika) za mirom", navela je vladina delegacija u saopštenju objavljenom rano jutros.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.