Moskva je to odbila, saopšteno danas iz Stejt departmenta.

Portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Metju Miler nije govorio o detaljima ponude niti zašto ju je Rusija odbila, ali informacija koju je otkrio sugeriše da Vašington i dalje pregovara sa Moskvom kako bi pokušao da dovede Vilana i Gerškoviča kući, prenosi Glas Amerike.

"Rusi su odbacili predlog, ali nas to neće sprečiti da nastavimo da radimo sve što možemo da pokušamo da obojicu dovedemo kući", rekao je Miler na konferenciji za novinare.

Vilan, ekspert za korporativnu bezbednost iz Mičigena nalazi se u ruskom zatvoru od decembra 2018. godine, kada je uhapšen po optužbama za špijunažu. Osuđen je na 16 godina zatvora, a on i američka vlada odbacuju optužbe.

Gerškovič, novinar američkog lista Volstrit džurnal (WSJ), priveden je u martu dok je bio na novinarskom zadatku u ruskom gradu Jekaterinburgu, oko 2.000 kilometara udaljenom od Moskve. Ruske vlasti su ga optužile za špijunažu, a Gerškovič i WSJ negiraju optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.