Rama, koji se nalazi u službenoj poseti Zagrebu, izjavio je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima da je, kako je naveo, "agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda".

"Imamo zločin, ubistvo policijskog službenika i imamo heroizaciju onih koji su ga počinili", rekao je Rama i dodao da to "ne sme biti prihvatljivo u Evropi, koja gaji suprotne vrednosti".

Plenković smatra da ti potezi "ne mogu ostati bez odgovora" te da odluka Beograda o danu žalosti "gotovo da podrazumeva identifikaciju s onim što se dogodilo".

Naveo je da će uslediti istraga kako bi se u potpunosti utvrdilo šta se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik EU za dijalog Prištine i Beograda doneti predloge mera.

Plenković je rekao da Evropska komisija (EK) takođe može autonomno da donese mere, bez saglasnosti svih država članica, kao što je to pre nekoliko meseci učinila protiv tzv. Kosova.

Hrvatski premijer je naglasio da je siguran da će do mera doći, a Rama je pozvao da one treba da budu primenjene, kako je kazao, "bez gubljenja vremena" jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.