S tim u vezi, u Institutu smatraju da u narednom periodu treba posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i posebno potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi i podizanju obuhvata vakcinacijom.

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 84 novih slučajeva. U Novom Sadu registrovano je 12 novih infekcija virusom SARS-CoV-2 , navodi se u jučerašnjem izveštaju Instituta.

Navode da je trenutno u Vojvodini 429 slučajeva obolevanja od korona virusa, od kojih je 57 u Novom Sadu.

Raste broj obolelih

Po poslednjem jučerašnjem izveštaju sa sajta covid19.rs, u poslendjih sedam dana korona virus potvrđen je kod 2.803 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu, kada je virus dijagnostikovan kod 1.529 njih, za 1.274 više. Istovremeno, testirano je 13.297, a prošle nedelje je 7.437.

Po rečima stručnjaka, za sadašnju epidemiološku situaciju kriva je omikron, a od pre dve nedelje u našoj zemlji je zvanično prisutna i njegova podvarijanta Eris.

On je dijagnostikovanana u Južnobačkom okrugu.

Početkom nedelje koja je iza nas održan je i sastanak Radne grupe za borbu protiv korona virusa, na kojem su donete određene mere.

Donete su preporuke, da podsetimo, na nivu primarne zdravstvene zaštite, na nivou bolničkih ustanova a i u vezi vakcinacije.

Pored toga spekuliše se da će Radna grupa morati da uvede i nove mere, ali o tome još nema zvaničnih informacija.

Uvode se nove mere?

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih 7 dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovid 19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta.

Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena, navodi Institut "Batut".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.