Agencija navodi da je video objavljen na Telegram kanalu Zalužnog i da se na njemu vide ukrajinski vojnici kako se spremaju za bitku, a na kraju snimka je poziv za pridruživanje Oružanim snagama Ukrajine.

"Vreme je da vratimo ono što je naše", napisao je Zalužni uz snimak.

  • "Ukrajina je spremna"


"Ukrajina je spremna da pokrene svoju dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga", rekao je za Bi-Bi-Si jedan od najviših bezbednosnih zvaničnika u zemlji.

Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine nije želeo da potvrdi datum, ali je rekao da bi napad radi preuzimanja teritorije od okupacionih snaga predsednika Vladimira Putina mogao da počne "sutra, prekosutra ili za nedelju dana", prenosi Bi-Bi-SI.

On je upozorio da ukrajinska vlada "nema pravo na grešku" u vezi sa odlukom jer je ovo "istorijska prilika" koju ne smemo da izgubimo".

Kao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Danilov je član ratnog kabineta predsednika Volodimira Zelenskog.

Njegov redak intervju za Bi-Bi-Si prekinula je telefonska poruka predsednika Zelenskog u kojoj ga je pozvao na sastanak kako bi razgovarali o kontraofanzivi.

Tokom intervjua, on je takođe potvrdio da se Vagnerove plaćeničke snage povlače iz grada Bahmuta, mesta najkrvavije ratne bitke do sada, ali da bi se pregrupisale na još tri lokacije i, kako je rekao "ne znači da će prestati da se bore sa ukrajinskim snagama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.