On je to opisao nekim oblikom zlostavljanja i neodgovornosti prema tim zemljama.

"Mnogi zamišljaju Evropsku uniju kao federacija, što nikada po meni ne sme postati. Ja ću se protiv toga lično boriti", rekao je Milanović u uvodnom obraćanju na konferenciji "10 godina Republike Hrvatske u Evropskoj uniji".

Milanović je dodao da se protivi bilo kakvoj ideji o federalnoj državi, o Briselu koji bi nadomestio Beograd, Budimpeštu, Beč.

"To ne želim. Ne želim da opet imamo neki centar moći", dodao je.

"Budžet EU je toliko malen da se s njim zaista ne može ništa raditi osim inovacijskih centrara, poneki most, vatrogasni dom, sve ono što sedmično gledam van Zagreba i to je dobro jer umesto toga je ništa", smatra Milanović.

Hrvatski predsednik je dodao da EU “pati, što je teško izlečivo, od hroničnog manjka demokratije i odgovornosti i ponovno je prozvao šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

"Borelj je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, a u Plenkovićevoj ne znam. Kao ni (predsednica Evropske komisije) Ursula fon der Lajen”, dodao je Milanović.

Borelj je odbio zahtev Hrvatske da učestvuje u misiji "Altea" u Bosni i Hercegovini, vojnoj misiji EU, a Milanović je ponovio da je njegov dopis pun laži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.