Mihajlo Fedorov, koji je potpredsednik Vlade za inovacije, razvoj obrazovanja, nauke i tehnologije, pokazao je fotografiju 300 dronova Mavic 3T već isporučenih za upotrebu ukrajinskoj vojsci.

Fedorov kaže da su dronovi već u upotrebi u Donbasu, Zaporožju i Hersonu. Svi su opremljeni termalnim kamerama sa funkcijom zumiranja i spremni su da “otkriju i unište ruski hardver”.

Iako vesti mogu biti iznenađenje za neke, ali poslednjih sedmica Ukrajina je snažno aktivirala napade dronovima na Ruse.

O tome svedoče ne samo proukrajinski navodi već i potvrda proruskih Telegram naloga.

Primećuje se nagli porast korišćenja dronova, što znači da se rat dronova zahuktava u Ukrajini.

Ipak, promena na bojnom polju nije primetna, jer ako ukrajinske snage koriste dronove za samoubilačke misije, ili dižu u vazduh ruski hardver bacanjem bombi, to rade i ruske snage.

Bez obzira, obe strane su sada pojačale prisustvo dronova na frontu, koje je bilo smanjeno nedelju ili dve ranije.

Postoje izveštaji sa Telegram naloga da Ukrajinci trenutno napadaju dronovima sve što vide neprijateljski.

Međutim, napadi nisu rezultirali gubicima za Ruse, što potvrđuje nekoliko zapadnih analiza da Ruska Federacija i dalje drži više nego stabilne pozicije na bojnom polju.

Ali neprekidni napad na sve što se kreće znači da ukrajinska vojska neće dozvoliti ruskim snagama da se "odmaraju". tj. – "napad bez pauze", kako ga neki stručnjaci opisuju.

Moguće je da je Rusija u ovom trenutku i dalje efikasnija u obaranju ukrajinskih dronova.

Na primer, 20 ukrajinskih dronova je oboreno za 24 sata. To se dogodilo 27. i 28. marta.

Za obaranje dronova Rusija prvenstveno koristi razne sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući OSA-AKM, Strela-10 i Tor-M2.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Rusija nastavlja da proizvodi dronove. Lancet-2 je već dobio modifikaciju Lancet-3. Lancet-3 je zvanično ušao u serijsku proizvodnju od sredine marta.

Kada će se prve jedinice videti na frontu – ostaje nepoznato.

Lancet-3 bi trebalo da ima elektro-optički sistem, nadograđen softver za bolju kontrolu i snažniju bojevu glavu koja bi na kraju uništila zapadne tenkove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.