Naime, ruska ambasada u Švedskoj objavila je na svom sajtu da će ta skandinavska zemlja postati legitimna meta ruskih mera odmazde ako uđe u NATO.

Za sada se ne zna kada će se ruski ambasador pojaviti u Ministarstvu spoljnih poslova, a šef švedske diplomatije Tobijas Bilstrom osudio je, kako je naveo, "očigledan pokušaj uticaja", preneo je AP.

Bilstrom je za švedsku novinsku agenciju TT rekao da bezbednosnu politiku zemlje određuje njena vlada i niko drugi.

U maju prošle godine Švedska i susedna Finska naljutile su Rusiju nakon što su, posle više decenija neutralnosti, zajednički podnele zahtev za članstvo u NATO, posle ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022.

Kandidaturi Švedske usprotivila se Turska, čiji je predsednik Redžep Tajip Erogan rekao da njegova zemlja neće ratifikovati članstvo pre nego što se reši spor između Ankare i Stokholma.

Turska vlada optužila je Švedsku da je previše "meka" prema grupama za koje smatra da su terorističke organizacije.

I mađarski parlament treba da ratifikuje kandidaturu Švedske za članstvo u NATO, a za sada se ne zna kada će to učiniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.