Na društvenim mrežama šire se fotografije iz svih delova zemlje.

Na području vlasotinačke opštine trenutno je najteža situacija na putu Vlasotince-Jastrebac-Donja Lopušnja-Bistrica, koji je neprohodan i gde visina snega dostiže i 70 centimetara, saopštile su lokalne vlasti.

"Otežano je kretanje i na ostalim opštinskim putnim pravcima u brdsko-planinskom delu opštine. Mehanizacija se teško probija. Očekuje se da ovaj pravac tek sutra bude prohodan. Savet je svima, koji ne moraju, da ne kreću na put, pogotovo ne bez zimske opreme", rekao je načelnik Opštinske uprave i član Štaba za vanredne situacije Marjan Stanković, preneo je portal RTS.

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince Ivan Stanković rekao je da je situacija na terenu pogoršana od subote uveče.

"Situacija na terenu pogoršana je sinoćnjom snežnom olujom. Solju i rizlom posipaju se i ulice u samom Vlasotincu, kako bi se sprečila pojava poledice", izjavio je Stanković.

Kraljevo je pogodila kratkotrajna oluja praćena gradom, na Zlatiboru pada sneg, ali i duva jak vetar.

Na planini Suvobor takođe duva jak vetar, dok sneg ne prestaje da pada.

Zbog jakog vetra na Kopaoniku skijalište ni danas nije moglo da radi punim kapacitetom jer iz bezbednosnih razloga svi ski-liftovi i žičare nisu bili u pogonu, rečeno je u Skijalištima Srbije.

"Vetar duva brzinom od 15 do 24 m/s, zbog čega radi samo sedam od 24 ski instalacije", rekla je portparolka Skijališta Srbije Ana Jovanović za "Tanjug" i dodala da se situacija polako stabilizuje pa bi trebalo očekivati da se instalacije jedna po jedna puštaju u rad.

Prema njenim rečima na stazama na Kopaoniku ima i do 70 cm snega.

Ni gondola zbog jakog vetra nije radila, a Jovanović je kazala da bi za par dana trebalo da se pusti u rad staza "Bela reka", koja prati gondolu i da će njenim puštanjem u rad skijaši moći da se spuštaju i skijama a ne samo gondolom.

Na Mačkovom kamenu kod Krupnja duva jak vetar koji nanosi sneg.

U Odžacima je vetar oborio drvo koje je palo nasred pešačkog prelaza i zatvorilo ulicu.

U Sjenici veje sneg i duva i jak vetar, dok u naselju Kucura, u opštini Vrbas, vetar je sa osnovne škole odneo krov.

  • Na Staroj planini pao metar snega, saobraćaj ka Ski centru otežan


Prema podacima meteorološke stanice Meteo Knjaževac, visina snežnog pokrivača na Staroj planini iznosi više od 90 centimetatra.

U istočnim delovima knjaževačkog kraja posle noćašnjih padavina iznosi oko 15 centimetara u urbanim područjima do pedesetak centimetara u selima u podnožju planine. Temperatura vazduha je 10 stepeni ispod nultog podeoka na termometru, a prema saopštenju nadležnih put ka Ski centru je prohodan, ali se otežano odvija zbog nanosa koje je noćas stvarao snažan vetar.

Preteška noć, smetovi visoki skoro četiri metra i nadljudksa borba putara obeležili su prethodna 24 sata na Pešteru.

Uprkos apelima da se ne kreće na put preko Duge Poljane, na ovoj deonici zavejano je ostalo oko 10 automobila i preko 20 ljudi.

Aleksandar Radosavljević iz Sektora za vanredne situacije MUP-a, poručio je građanima da ne bi trebalo da kreću na put kada je RHMZ izdao meteo-upozorenje.

"Nikako ne bi trebalo da kreću na put u pravcu Sjenice, Kopaonika i Raške. Putevi ka Kopaoniku su bili u prekidu. Sada je situacija normalizovana. Prohodni su putevi Jošanička Banja-Kopaonik i Rudnica-Kopaonik, dok je još uvek neprohodan put Brus-Kopaonik, ali napominjemo da nema zavejanih lica", rekao je Radosavljević za RTS.

  • Više od 25.000 ljudi bez struje


Na teritoriji Republike Srbije registrovano je 564 trafostanica bez napajanja, usled čega je 25.220 korisnika bez električne energije.

Ekipe elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove.

  • Saobraćaj paralisan u brdskim predelima


U brdsko-planinskim predelima sneg i jak vetar parališu drumski saobraćaj, a pojedine deonice zatvorene su za saobraćaj.
  • Srbija na "udaru" – ledeni talas se nastavlja


Pred nama su veoma hladni dani jer Srbija sledeće nedelje ulazi u minus, temperatura će se kretati od -10 do -4 stepeni Celzijusa.

Na planinama lokalno će biti i do -20 stepeni °C.

Maksimalna temperatura do utorka u većini mesta oko ili malo ispod 0 °C, a tek od srede biće u manjem porastu. Tako je i Beograd od jutros po prvi put ove zime ušao u minus.

Maksimalna dnevna u glavnom gradu tokom današnjeg dana neće preći nulu, dok je minimalna predviđena -3. U ponedeljak i utorak biće -5 °C, a u sredu - 4 °C , očekuje nas promenljivo oblačno vreme, ali bez snega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.