Igrajući se motivima poznate bajke autorka inteligentno, korak po korak, demistifikuje jednog poznatog američkog novinara intelektualca i njegovo mlado okruženje.

Prijateljstvo Marine Tvejt, Danijele Minkof i Džulijana Klarka otpočelo je još za vreme studija na prestižnom koledžu. Sve troje gaje istu ambiciju – da uskoro urade nešto veoma značajno za čovečanstvo i nadmaše svog velikog idola Marija Tvejta, Marininog oca, čuvenog novinara i društvenog aktivistu. Ali kako odrastaju i približavaju se pragu tridesete, Danijela se muči kao producent dokumentarnih filmova, a Džulijus jedva preživljava kao slobodni kritičar. Marina, uznemirujuće lepa kćerka čuvenog oca, i dalje živi u bogatstvu roditeljskog doma na gornjoj zapadnoj strani Menhetna, pokušavajući da završi svoju knjigu i izađe iz očeve senke. Dve osobe će potpuno izmeniti tok života ovih ljudi. Ludovik, mladi ambiciozni Australijanac, spreman je da se oženi Marinom ako mu to obezbedi ulazak u njujorško društvo, mada usput planira da uništi reputaciju njenog oca. Marijev sestrić Frederik, Buca Tab, biće prvi koji će morati da se otrezni u sukobu sa stvarnošću pošto bude shvatio da je sjaj intelektualnog života za kojim je žudeo u stvari samo „carevo novo odelo“.

Svi oni na svoj način pokušavaju da svrgnu Marija, cara ove satirične bajke, s njegovog umišljenog prestola.

Kada se suoče istina i privid, jasno se vidi besmisao, uobraženost i lažni sjaj oko ništavnih sadržaja i veoma otmeno društvo koje se smrtno dosađuje.

Već prvi roman Kler Mesud When the World Was Steady skrenuo je pažnju kritike i ušao u najuži izbor za PEN/Foknerovu nagradu. Isto se desilo i sa zbirkom priča The Hunters. Drugi roman, The Last Life, proglašen je za knjigu godine Pablišer viklija. Sve tri knjige našle su se na listama najznačajnih naslova koje svake godine bira Njujork tajms. Autorka je dobitnica brojnih nagrada, između ostalih i nagrade Američke akademije za umetnost i književnost. Careva deca su njen treći roman, koji je umetničkom dodao i komercijalni uspeh.

Živi u Samervilu u Masačusetsu, s mužem i decom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.