Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Info

18. 08. 2018. 19:08   >>  19:18

Gradi se novi simbol Beograda od 75 m visine i biće to "pravo savršenstvo"

Do kraja godine počinje izgradnja novog kontrolnog tornja na Aerodromu "Nikola Tesla", a plan je da bude završen sredinom 2020. godine, kažu u SMATSA.

Postojeći toranj na beogradskom aerodromu izgrađen je pre više od pola veka, kada je godišnje saobraćalo 300 aviona, koliko se danas zabeleži za samo jedan sat.

Direktor SMATSA Predrag Jovanović ističe da će novi toranj, visok 75 metara, obezbediti mnogo bolje uslove za rad kontrolorima letenja i tehnici. 

Biće to, kaže Jovanović, savršenstvo u arhitektonskom i funkcionalnom smislu, a budući da će biti "pametna" zgrada doneće i znatnu uštedu energije. 

"To će biti impozantan objekat i mislim da će postati novo obeležje ne samo Aerdoroma ''Nikola Tesla'', nego i Beograda uopšte", kaže Jovanović za Tanjug. 

Dodaje da se, pored toga, grade i alternativni centar kontrole letenja i kontrolni toranj u Nišu. 

SMATSA je ove godine krenula u vrlo zahtevnu, sveobuhvatnu modernizaciju, u koju će biti uloženo 126 miliona evra, te će u naredne četiri godine biti zanovljeni praktično svi bitni sistemi, kako oprema, tako i softver. 

"U tu svrhu potpisana su dva kredita sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i sa Evropskom investicionom bankom, pod izuzetno povoljnim uslovima. Kredit Evropske investicione banke se smatra za najbolji ikada koji je u Srbiji dobijen. Radi se ukupno o 126 miliona ulaganja u narednih nekoliko godina", precizirao je Jovanović. 

U potpunosti će, kaže, biti zamenjena gotovo sva zemaljska radio-navigaciona sredstva, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori. 

Poboljsaće se, dodaje, radarsko pokrivanje u jugoistočnom delu Srbije i u jugozapadnom delu prostora u nadležnosti SMATSA, a to je prostor Crne Gore, izgradnjom dve nove radarske stanice i treće u zoni beogradskog aerodroma.

Izvor: b92

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari