Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Info

01. 10. 2017. 10:41   >>  08:09

Katalonija glasa o nezavisnosti: Specijalci na ulicama, neredi

Biračka mesta širom Katalonije su otvorena za glasanje o nezavisnosti tog španskog regiona. Policija je na biračkim mestima, a Barselonu nadleće helikopter.

Na nekim biračkim mestima, kako se navodi, policija pokušava da spreči ljude da glasaju, a na pojedinim mestima zabeleženi su incidenti.

Španska policija zaplenila je kutije i glasačke listiće na biračkim mestima, javlja AFP.

Na pojedinim mestima, kako se navodi, zabeleženi su manji incidenti sa policijom, a ljudi koji su od ranog jutra čekali u redovima ispred birališta, uzvikuju "Mi smo narod mira".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je da su nacionalna policija i civilna garda počele da plene glasačke kutije i listiće na biralištima u Kataloniji, prenosi Rojters.

Španska policija za razbijanje demonstracija počela je raspoređivanje policijaca u jednom delu Barselone uoči otvaranja birališta za referendum na kojem Katalonci žele da glasaju o nezavisnosti, a što Madrid smatra neustavnim.

Video snimak objavljen na sajtu El Paisa pokazuje da specijalci sa šlemovima na glavi stoje naspram jedne grupe gnevnih birača nedaleko od glasačkog mesta u jednoj školi u Barseloni.

Na snimsku se vidi kako su birači podigli ruke uzvikujući "Napolje".

Pojedini mediji prenose da su na ulici izbini neredi, odnosno sukobi između policije i aktivista koji se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Kako se može ustanoviti na osnovu nekih fotografja objavljenim na društvenim mrežama, ima povređenih.

Najavljeni referendum, koji je gurnuo Španiju u najgoru ustavnu krizu u poslednjih nekoliko decenija i izazvao strahove od uličnog nasilja, predstavlja test snage volje između Madrida i Barselone.

Španska policija poslala je pojačanje, a u Barseloni još pre svitanja put Katalonije krenulo je stotinak policijskih vozila, prenosi Rojters.

Izborna komisija za nadgledanje glasanja je rasformirana, a hiljade policajaca je raspoređeno kako bi blokirali ulaz na birališta.

Izvor: tanjug, b92.net

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari