Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Info

12. 03. 2017. 10:06   >>  10:10

Ministarka proterana, Turci prete "najgrubljim odgovorom"

Holandske vlasti proglasile su tursku ministarku za porodična pitanja Fatmu Betul Sajan Kaju "nepoželjnom" i privele je.

Ona je privedena kako bi je sprečili da se obrati skupu u znak podrške turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u Roterdamu, javili su holandski mediji, a potom je odvezena na holandsko-nemačku granicu.

Do granice je stigla u pratnji policije, preneo je Rojters.

Sinoć se nekoliko stotina demonstranata sa turskim zastavama okupilo ispred turskog konzulata u holandskom gradu Roterdamu, tražeći da vide tursku ministarku za porodična pitanja dok spor između dve zemlje eskalira.

Policija je postavila metalne barijere kako bi sprečila demonstrante da priđu konzulatu, preneo je Rojters.

Prethodno je tv CNN Turk javila da je sa holandske granice vraćen konvoj ministarke za porodična pitanja Fatme Betul Sajan Kaje koja je kolima krenula iz Nemačke za Holandiju.

Kasnije se, međutim, turska ministarka oglasila na Tviteru i navela da ju je holandska policija 30 metara ispred turskog konzulata u Roterdamu zaustavila i sprečila da uđe u njega, navodi britanska agencija.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je odluka holandskih vlasti da zabrane njegovom avionu da sleti u Roterdam, "neprihvatljiv skandal" i zapretio da će Ankara odgovoriti Holandiji kako ona i zaslužuje.

"Daćemo im odgovor kakav zaslužuju", poručio je Čavušoglu na aerodromu u Istanbulu.

Šef turske diplomatije tvrdi da Holanđani pokušavaju da spreče turske zvaničnike da se sretnu sa biračima u Evropi.

Turska će uzvratiti Holandiji na "najgrublji način" rekao je premijer Turske Binali Jiildirim.

"Protivimo se ovoj situaciji najoštrije, a holandskim vlastima je preneto da će odmazde biti i to na najgrublji način...odgovorićemo na neprihvatljivo ponašanje", rekao je Jildirim.

Holandska policija koristila je rano jutros pse i vodene topove kako bi rasterala demonstrante, koji su bacali kamenje i flaše. Nekoliko demonstranata "prebila" je policija, saopštio je za Rojters jedan od svedoka.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da holandski ambasador u Ankari ne mora da se vraća "još neko vreme" sa odsustva.

Ambasada Holandije u Ankari zatvorena je u naizgled činu odmazde, a stotine ljudi protestvovalo je zbog holandskih postupaka.

Slične mere predostrožnosti su preduzete i ispred rezidencije holandskog ambasadora kao i kuće otpravnika poslova, javio je AP.
Turski zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan nije naveo druge informacije.

Holandija, kao i Nemačka i Austrija, zauzela je stav da ne dozvoljavaju turskim političarima da održavaju mitinge na svojoj teritoriji u cilju skupljanja podrške za predstojeći referendum u aprilu na kome predsednik turske Redžep Tajip Ergodan želi da proširi svoja ovlašćenja, što je izazvalo oštre reakcije turskih zvaničnika.

Erdogan je i Holanđane, kao i Nemce, nazvao fašistima.

Izvor: b92.net / beta / tanjug

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari