Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Info

10. 01. 2017. 12:09   >>  12:19

Ispunjena poslednja želja Jovana Ćirilova...

Teatrolog, dugogodišnji upravnik JDP i umetnički direktor i selektor Bitefa Jovan Ćirilov posedovao je između sedam i osam hiljada knjiga.

Veći deo osavio je u amanet Zoranu Jovanoviću, koji se o njemu brinuo tokom bolesti, dok je Narodnoj biblioteci Srbije zaveštao sva izdanja koja nije posedovala – oko 660 knjiga. Njegova poslednja želja da njegove knjige budu sačuvane u najvećoj riznici pisane reči u Srbiji, konačno je ispunjena. 

Kako piše “Kaleidoskop”, Jovan Ćirilov se o svom “blagu” brinuo posvećenošću jednog bibliotekara. Bile su sistematizovane po unutrašnjem Jovanovom redu, koji nije imao smisla nikom drugom osim njemu. 

“Svaki zarađeni dinar trošio je na knjige, s puta bi donosio pune kofere raznih naslova”, kaže Jovanović pozorišni reditelj, glava jedinog romskog teatra na Balkanu Suno e Rromengo (nažalost ugašenog), za “Kaleidoskop”. 

Među njima je i prvo Jovanovo delo „Laste“, zbirka nikad objavljenih pesama. Zrele i poučne stihove skupio je i ukoričio njegov nastavnik, očaran talentom tada desetogodišnjaka. Iskucane na finom papiru, danas su vrsta relikvije. Zato Zoran namerava da ih baš takve konačno objavi i pridoda spisku publikacija Ćirilova. Što romana, što eseja, antologija, prevoda... 

Međutim, nešto će učiniti protivno Jovanovoj volji i ljubomornom odnosu prema knjigama. On je namerio da ih „oslobodi iz zatvora“, ponukan jednom rečenicom glumice Rade Đuričin. Da je knjiga jedino vredna kada se čita! Zoran će i ostatak knjiškog blaga da prepiše legatu koji namerava da osnuje u čast jednog od najvećeg erudite na ovm prostorima. 

Više o tome možete pročitati na sajtu kaleidoskop-media.com.

Izvor: B92

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari