"Upravo smo saznali da u 17.00 časova žele da izvedu razbojnički napad na Lavru. Naši ljudi su čuli te momke koji razgovaraju telefonom pripremajući se za te događaje. Nadam se da se to neće dogoditi", rekao je mitropolit u video-obraćanju.

On je pozvao vernike da se mole, a pripadnike snaga bezbednosti da pruže zaštitu.

Prema pisanju ukrajinskog portala „Strana.ua“ oko Lavre se trenutno nalazi oko 10-15 protivnika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve koji s vremena na vreme uzvikuju nacionalističke parole. Ipak, situacija je mirna, a kod Lavre se okupilo više pristalica UPC nego njenih protivnika.
Ranije je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da su vlasti poništile uredbu o predaji Kijevsko-Pečerske lavre na besplatnu upotrebu UPC.

Spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ zatražio je pokretanje postupka o „zapleni imovine“ manastira, navodi se na sajtu Ministarstva kulture Ukrajine. Oni su objasnili da komisija za prijem i predaju državne imovine Lavre nije mogla da počne sa radom zbog opstrukcije NN lica.
Ultimatum koji je Ministarstvo kulture postavilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi istekao je juče. Direkcija nacionalnog spomenika Kijevsko-pečerske lavre jednostrano je raskinula ugovor o zakupu i naredila monasima da napuste manastir.

Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) je rekao da ne može biti kompromisa na ovu temu i da nije moguć jednostran raskid ugovora o iznajmljivanju objekata Lavre, već da je potrebna odluka suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.