Životna priča hrabrih sijamskih bliznakinja: Kada smo ih prvi put videli, mislili smo da su prelepe (FOTO)

Životna priča ovih bliznakinja inspiriše mnoge ljude od trena kada su pre 32 godine došle na svet i kada je njihovim roditeljima saopšteno neće preživeti noć.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Razlog tome je retko medicinsko stanje u kom jedno oplođeno jaje nije uspelo pravilno da se razdvoji u celosti u materici. Što njih dve čini najređim oblikom spojenih blizanaca.

Imaju dva srca, dva stomaka, tri bubrega, četiri plućna krila. Sa druge strane, dele jednu jetru, jedan grudni koš, imaju zajednički sistem za cirkulaciju i samo delimično odvojen nervni sistem. Od struka naniže, Ebi i Britani dele organe, uključujući creva, bešiku i reproduktivne organe.

Njihovi roditelji nikada nisu razmišljali o razdvajanju iz straha da će jedna od njih ili obe umreti ili ostati sa teškim invaliditetom. Zapravo, njihova majka Peti nije ni znala da očekuje blizanakinje, sve dok se devojčice nisu rodile. Ozbiljnost situacije nisu shvatali ni lekari. Sve do porođaja. Bebe su odmah prevezene na kliniku u veći grad.

Sijamski blizanci

Poznato je da su sijamski blizanci - ne samo izuzetno retki, već i da generalno imaju nisku stopu preživljavanja. Postoji šansa da se 1 od 189.000 beba rodi na ovaj način.

"Pedijatar je rekao da su moje bebe spojene i da imaju dve glave", priseća se Peti Hensel u intervjuu za Dejli mejl 2006. godine. "Bio je veoma direktan, ali apsolutno korektan. Kada smo ih prvi put videli, mislili smo da su prelepe."

Iako su Ebi i Britani podložnije prehladama i dva puta su imale upalu pluća, obe kažu da su dobrog zdravlja, uprkos nizu operacija. Treća nerazvijena ruka uklonjena im je sa grudnog koša dok su još bile bebe. Ispravljena im je zakrivljenost kičme, dok je grudna šupljina proširena kada su imale dvanaest godina, kako bi se sprečili problemi sa disanjem.

Bliznakinje kažu da je njihovo telo "podeljeno crvenom linijom". Jedna kontroliše levu stranu tela, dok druga upravlja desnom. One moraju da rade sinhronizovano da bi se pravilno kretale.

Njihova anatomija je i dalje misterija za doktore. Naime, svaka od njih ne oseća dodire na suprotnoj strani tela. Kada se jedna od njih rukuje, druga to ne oseća. To lekare navodi na mišljenje da su njihovi neuroni jedinstveni i da ne postoji još jedan takav poznat slučaj u svetu.

Jedna drugoj dovršavaju rečenice i čitaju misli, dok im je telo savršeno sinhronizovano.

Roditelji nisu želeli da govore u javnosti sve dok one to nisu same poželele. Sestre su 2012. poželele da podele svoje živote na društvenim mrežama. Svet ih je na malim ekranima prvi put ugledao 1996. godine, kada ih je Opra Vinfri ugostila u svojoj emisiji. Takođe su glumile u nekoliko dokumentarnih filmova. Sestre su u tim filmovima pričale o svojoj svakodnevici i kako su naučile da žive ispunjene živote iako imaju različita interesovanja: Ebi na primer voli matematiku, dok je Britani rođena spisateljica.

Na mnogo načina, Ebi i Britani su živele uobičajenim životom. Išle su u redovnu školu i bile izuzetno društvene. Prijatelji i porodica su im uvek bili podrška. U prilog tome da prevazilaženje životnih prepreka za njih dve ne predstavlja problem, ide i položen vozački ispit. Nakon srednje škole su upisale Univerzitet Betel u Arden Hilsu gde su i diplomirale 2012. godine.

Danas ove bliznakije vode miran život u svom rodnom gradu i rade kao nastavnice u školi.

Izvor: nationalgeographic.rs