Radojica šije šajkače već pola veka: Blagoslovena od Boga, ova kapa se ne skida, niti se kome daje sa glave

Najpoznatija srpska kapa od davnina je čuvala srpske glave kako od bolesti, prirodnih nepogoda, tako i od ratnih poraza. Datira još iz 18 veka, a kasnije se odomaćila u svakodnevnom životu, pa je uglavnom nose stariji muškarci u seoskim zajednicama. Gornjomilanovčanin Radojica Nikolić uz pesmu već pola veka šije i kroji šajkače i za njega one nisu samo obične kape, već identitet srpskog roda.

Foto: Rina
Foto: Rina
.

„Ove kape su blagoslovene od Boga, odnosno srpske šajkače koje sam zavoleo i naučio da šijem. Ljudi ih traže i zadovoljni su. Кupuju ih mnogi i odnose u inostarnstvo, pričaju o njima svojim potomcima”, rekao je šnajder Radojica Nikolić.

Ovaj šnajder tvrdi da vekovno najpoznatija srpska kapa ima ogromnu dragocenost.

„Šajkača ima posebnu duhovnu, kao i tradicionalnu vrednost. Ova kapa se ne skida, niti se kome daje sa glave. Zna se, kada se uđe u crkvu, ili u neku drugu važnu instituciju, tada se kapa skida iz poštovanja, ali ovako po starinskom običaju - ne. Ta misao vlada od davnina i važi do današnjih dana, to se ceni i nema opdstupanja”, priča ovaj vremešni šnajder.

Šajkača od davnina nije bila samo modni detalj, imala je još upotrebnih vredosti.

„U jednom delu kape, može da se zadenu igla i konac, u slučaju potrebe da je neophodno da se ušije dugme, kad se čovek nađe na putu ili bilo šta, ili na primer može da se stavi pisamce od devojke, ili nešto slično da mu bude na „meti”, a kad zahladni, može i uši da pokrije”, objašnjava šnajder Radojica.

Poučen višedecenijskim iskustvom Radojica tvrdi da se šajkača može nositi na razne načine, koja imaju i posebna značenja.

„Кada čoveka vidite da prođe kroz grad sa nakernutom šajkačom, to znači da mu je sve po taman i da mu je šljiva rodila dobro, te da je taj čovek zadovoljan, ponosno je nosi i moli se Bogu”, šaljivo pojašnjava Radojica.

Od davnina naš narod čuva običaje, slavi srpsku Novu godinu, pozdravlja se sa tri poljupca, a šajkača se prema predanju nikada ne skida, sem u crkvi i opštini i to iz poštovanja.

Izvor:RINA