Peter Handke: "Ja sam pisac. Potičem od Tolstoja, Homera, Servantesa. Ostavite me na miru"

Austrijski pisac Peter Handke primio je u juče na ceremoniji u Stokholmu Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu.

Na dodeli Nobelove nagrade, foto: Pascal Le Segretain/Getty Images, Entertainment
Na dodeli Nobelove nagrade, foto: Pascal Le Segretain/Getty Images, Entertainment
.

Prezentaciju uoči uručenja nagrade Handkeu održao je profesor Andres Olson iz Švedske akademije koji je rekao da je Handke, koji već 30 godina živi u Francuskoj, slobodno odabrao da “piše u egzilu”. Olson je takođe govorio o novom stilu proze koji je usvojio Handke, a koji je uticao i na druge autore.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, dok su učesnici ceremonije dodele nagrada stizali u stokholmsku koncertnu dvoranu desetine demonstranata protiv Handkea ih je dočekalo ispred sa plakatima na kojima je pisalo “Nema Nobela za lažne vesti”.

Mnogi su bojktovali ceremoniju i osudili odluke o dodeli nagrade Handkeu zbog njegovi prosrpskih stavova tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Pisac je u oktobru rekao da neće odgovarati na pitanja novinara koja se odnose na njegove prosrpske stavove.

– Ja sam pisac. Potičem od Tolstoja, Homera, Servantesa. Ostavite me na miru i ne postavljajte mi tu vrstu pitanja – rekao je tada pisac.

Rođen 1942. u Koruškoj, u Austriji, od majke slovenačkog i oca nemačkog porekla, Handke je postao jedan od retkih zapadnih intelektualaca koji je naklonjen Beogradu.

Peter Handke, foto: Keystone/Hulton Archive/Getty Images
Peter Handke, foto: Keystone/Hulton Archive/Getty Images
.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet “Pravda za Srbiju” koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takođe 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke (1942) nagrađen je za “uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva”, napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodele nagrade.

Handke je i esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena dela “Veliki pad”, “Popodne pisca” i “Juče na putu”. Napisao je više od 40 romana, eseja, zbirki pesama, oko 15 pozorišnih predstava i scenarije za filmove.

U Oslu i Stokholmu danas su svečano uručene Nobelove nagrade za 2019. godinu svim dobitnicima tog prestižnog priznanja. Jedini izuzetak za ovu godinu je dodela dve nagrade za književnost, za 2018. i 2019. jer je prošle godine ta nagrada izostala zbog skandala koji je potresao Švedsku akademiju. Nagrada za 2018. pripala je poljskoj spisateljici Olgi Tokačurk.

Svečana dodela nagrada je tradicionalno 10. decembra, na dan smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela, a priznanja se uručuju u Stokholmu za – medicinu/fiziologiju, hemiju, fiziku, ekonomiju i književnost – a u Oslu nagrada za mir.

Izvor. beta