NAJDIRLJIVIJA PRIČA IZ RIJA: Jedna dama, njen veličanstveni konj i najteža odluka

Još od prvih Igara, stari Grci su imali višestruka nadmetanja koja su uključivala saradnju konja i čoveka. Ima tih nadmetanja i sada, a na jednom od njih, u Rio de Žaneiru, viđen je dirljiv primer ljubavi.

.

Parzival je konj koji je napunio 19 godina. Obično je životni vek ovih četvoronožaca oko četvrt veka.

Sa njim vežba, još od davne 2004. Holanđanka Adelinda Kornelisen. I, ne samo da vežba, nego su njih dvoje u discplini "dresura" postali tako dobar tandem, da su osvojili četiri evropske titule, jednu svetsku, a na prošlim Olimpijskim igrama došli do srebra u pojedinačnoj konkurenciji, te bronze u timskoj.

Međutim, pohod na zlato u Rio de Žaneiru naišao je na jednu prepreku.

U utorak ujutru, Adelinda je došla do štale i videla kako njen Parzival ima veoma otečenu glavu. Primetila je i da njome povremeno udari u zid. Izmerila mu je temperaturu, bila je daleko iznad uobičajene, pa je brzo pozvala veterinare.

Utvrđeno je da ga je ujeo neki vrlo ozbiljan leteći insekt, ili neki od paukova, pa mu je čitavo telo, a naročito glava, bila puna otrova.

Adelinda se odmah dala na ispiranje organizma njenog ljubimca: tečnost mu je davana u velikim količinama ne bi li se toksini izbacili iz tela. Temperatura je bila i dalje visoka, tek neznatno manja od početne.

U sredu su veterinari, kako timski, tako i lokalni, brazilski, koji su zaduženi za sve konjičke discipline na Igrama, mogli da radosno konstatuju da je životinja sve bolje. Otok je spadao, temperatura se približavala normalnoj, pa su čak posavetovali holandsku olimpijku da ipak krene u pohod na zlato.

"Idi, nastupi. Potrebna si timu, nema ovde zamene, bez tebe će čitav tim propasti", govorili su.

Adelinda Kornelisen je izvela svog Parzivala na borilište. I, te trenutke je u svom dnevniku opisala ovako:

"Kako su nam savetovali, tako smo i uradili. Odosmo u arenu, prošli smo dva kruga, on je delovao srećno i spremno. Vratimo se u štalu, temperatura pada... Ponovo teška pitanja, šta raditi? Svi znamo šta je bilo dan ranije. A opet, nikog nema da zauzme moje mesto ako se povučem, izneveriću tim. Pitanja, pitanja... Šta da uradim? Šta je najpametnije? Pričala sam sa nekoliko veterinara, sa trenerom tima. Svi doktori dali zeleno svetlo. Pa, dobro, pokušaću. Groznica je spala, toksini su, dakle, izbačeni. Malo je još otečen, ali prolazi i to. Ma, dobro, idemo.

I, izađemo na zagrevanje. Počela sam laganim ritmom, da se privikne. Ali, iako je prividno delovao okej, osetila sam da moj Parzival nema dovoljno snage. Rešila sam da više hoda, kako bi sačuvao energiju. I, kada smo konačno izašli na samo takmičenje, da počnemo naš nastup, osetila sam da on toliko toga daje od sebe... Istinski je to borac, nikada ne odustaje. Kako bih ga sačuvala - tog časa sam odustala od Igara.

Moj drugar, moj prijatelj, konj koji mi je dao sve od sebe celog svog života - ne zaslužuje ovo.

Samo sam pozdravila žiri i publiku i otišla iz arene".

.

Izvor: sport.blic