MORNAR POPAJ JE ZAISTA POSTOJAO I IMAO JE NEVEROVATNU ŽIVOTNU PRIČU: Crtanog junaka svi volimo, a tek da vidite PRAVOG

Inspiracija za Popaja bio je Frenk Figel, koga su stanovnici Čestera prozvali "Roki".

Foto: Popeye/Shutterstock
Foto: Popeye/Shutterstock
.

Pomislili biste da je, kao i svaki drugi crtani lik nastao u prošlosti, i Popaj mornar izmišljen u nečijoj mašti, ali to nije slučaj. Popaj je zapravo zasnovan na stvarnoj osobi čije su karakteristike slične onima iz crtanog lika, a životna priča tog čoveka je neverovatna!

Kako je nastao jedan od omiljenih dečijih junaka?

Stvorio ga je Elzi Krisler Segar, poznati dizajner crtanih filmova koji je radio za Njujork tajms. Naime, Nev Iork Times je zamolio Segara 1919. godine da smisli novi lik iz crtanog filma koji će se pojaviti među mlađim generacijama.

Segar je bio iz grada zvanog Čester u Ilinoisu, SAD, u kojem je bilo mnogo zanimljivih ličnosti koje bi usvojio u svoje crtane filmove.

Inspiracija za Popaja bio je Frenk Figel, koga su meštani prozvali "Roki". Frenk je rođen 1868. godine i emigrirao je sa porodicom iz Poljske u Ameriku kao mlad. Veći deo svog života radio je kao barmen, a ne kao mornar, iako je uvek govorio da želi da plovi oko sveta.

Nadimak "Popaj"

Bio hrabar, imao je jaku bradu, debele ruke i pušio je kao odžak. Uvek bi nosio prugastu mornarsku majicu, kapu i nikada nije izlazio iz kuće bez lule za u ustima. Prirodna deformacija njegovog lica bila je to što je imao jedno oko veće od drugog, pa je tako dobio i nadimak „Pop-Eie“.

Iako je voleo da ulazi u tuče, jer su ga ljudi smatrali nenormalno jakim za njegovu građu i godine, voleo je i da bude ljubazan i da pomogne drugima, posebo slabijima od sebe. Ove iste karakteristike su predstavljene u crtanim filmovima Popaj kroz glavnog junaka.

Segar je upoznao Frenka u lokalnom baru u Česteru gde je odmah znao da je to njegov lik iz snova. Njegovo srce je takođe bilo veliko, jer je voleo da se igra sa decom oko Čestera i priča im priče, a to je posebno inspirisalo dizajnera.

Lik je zaista eksplodirao i pojavio se u 500 novina širom Amerike, a kasnije, 1930-ih, čak je privukao pažnju širom sveta. Nažalost, Sejdžer je umro u 45. godini 1938. godine, a 1947. i Frenk Figel.

.

Nova inspiracija

Međutim, način na koji je Popaj prikazan početkom 1900-ih nije isti kao ono što je postao kasnije. Popaj je prvobitno bio poznat kao "Popaj, obalska straža", a ne mornar. To je zato što su drugi karikaturisti pronašli novu osobu koja je definisala izgled lika.

Njegovo ime se ne može naći u zapisima, ali se veruje da je preminuo tokom Drugog svetskog rata boreći se protiv nemačke mornarice. Ova slika je redefinisala originalnog Popaja čineći ga hrabrim mornarom. Ako se pitate da li je bilo koji od dva „popaja“ konzumirao velike količine spanaća, nikada se nije pominjalo, kaže se da je ideja iza spanaća koji daje moć Popaju stvorena kako bi se deca podstakla da jedu više spanaća, prenosi Stil.