MLADI NOMADI: Ovo dvoje mladih ljudi ŽIVI U KOMBIJU i pripremaju se za PUT OD 15.000 KILOMETARA

Marko Banduka i Katarina Ćirković sebe nazivaju mladim nomadima - putuju i žive u kombiju, od kog su napravili ’kuću na točkovima’. Čitavo svoje putovanje dokumentuju, jer su poželeli da pokažu ljudima kako je to biti u prirodi bez vode, bez tuširanja i sa nekim oskudnim namirnicama, a takođe su želeli da dokažu da za tu vrstu života nije potrebno mnogo novca.

Foto: Tv Prva / &Exploziv& screenshot
Foto: Tv Prva / "Exploziv" screenshot
.

„Kako su firme shvatile da je moguće da čovek ne bude u kancelariji i da može da radi od kuće, mi smo prvo sedeli jedno godinu dana u kući i radili smo, a onda smo pomislili: ’Zašto bismo bili u kući i radili? Hajde da to izmestimo negde drugde!’ Na kraju smo uspeli da izguramo da sklopimo kombi u formu da mi možemo da spavamo, da skuvamo nešto i da krenemo na put“, ispričala je Katarina.

„Što se tiče samog projekta, kombija i svega toga, bilo nam je potrebno dosta hrabrosti. Mi smo prošle godine prodali kola, prodali smo motor i još neke stvari koje smo imali da bismo krenuli sa ovim projektom. Takođe smo se usudili da damo otkaze na poslu, jer u suštini uvek možemo da se vratimo u Beograd“, objasnio je Marko.

Za sređivanje ovih šest kvadrata trebalo im je tri meseca, ali nisu bili sami u ovom projektu.

Marko je takođe ispričao kako je izgledao sam početak sređivanja: „Kombi smo kupili prošlog proleća i imali smo praktično neku vrstu roka do kad moramo da završimo, zato što smo odjavili stan, to je bio još jedan rizik koji smo preuzeli na sebe, zato što smo prešli u vikendicu u tom momentu kada smo radili kombi. Tri meseca napornih radova, sve smo mi u suštini radili, uz pomoć dosta prijatelja, što stolara, što električara...“

„Mi nismo nikada radili ništa tog tipa, ali smo se usudili da pristupimo svemu tome potpuno predano“, nadovezala se Katarina.

Nakon sređivanja kombija krenuli su na svoje prvo putovanje kombijem – u Crnu Goru na tri meseca. Nakon Crne Gore putovali su po Bosni i Srbiji, a sve to kako bi se pripremili za petomesečnu ekspediciju kroz Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Francusku, Andoru, Španiju, Portugal, Maroko i – nazad. Dakle - put od 15.000 kilometara.

Kako izgleda kombi mladih nomada, šta sve imaju a šta im nedostaje, koje su lokacije obišli a šta im je tek u planu i kako su uopšte došli na ovu ideju, pogledajte u videu: