Bio je u zenitu slave, a onda mu je pijana i drogirana supruga presudila na spavanju: Jezivo ubistvo koje i dan- danas potresa Holivud

Fil Hartman je bio poznati glumac i komičar, poznat po ulozi u animiranoj seriji Simpsonovi i bio je član glumačke ekipe u humorističkoj emisiji Subotom uveče uživo. I kada je njegova karijera bila u punom zamahu, jedne majske noći pijana supruga ga je zverski ubila.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Hartman je rođen 1948. godine u Ontariju, bio je četvrto od osmoro dece, koliko su njegovi roditelji imali i odrastao je u jako religioznoj katoličkoj porodici, ali bez pažnje koja mu je falila.

- Pretpostavljam da nisam dobio ono što sam želeo iz svog porodičnog života, pa sam ljubav i pažnju počeo tražiti negde drugde - govorio je glumac koji je jako rano počeo da se bavi glumom.

Ipak, život je Fila odveo na drugu stranu, pa je tako studirao grafički dizajn i kasnije osnovao svoju kompaniju koja je pomogla u stvaranju

preko 40 omota albuma za razne bendove, uključujući Poco, Ameriku, kao i logo za Crosby, Stills i Nash.

Za vreme svog rada u grafičkom dizajnu Fil Hartman napokon je otkrio strast prema komediji kada je 1975. godine počeo da pohađa časove komedije u čuvenoj grupi The Groundlings. Svi su za jako kratko vreme postali oduševljeni Hartmanovim talentom, a zatim je došla jedna zabava na kojoj je upoznao svoju treću suprugu i ubicu.

Brin Omdal je žena koja je osvojila Hartmana i koja je već tad imala drogu i alkohol u svojoj biografiji.

- Kad je Fil upoznao Brin, on je godinama bio u svom najranjivijem stanju - završetak drugog braka potresao ga je i njegova karijera nije krenula. Omdal je bila zapanjujuće lepa i naklonost te predivne plavuše je ojačala Hartmanovu lošu sliku o sebi. Ali njihova veza je bila loša od samog početka - stoji u njegovoj biografiji.

Ipak, njegova karijera je krenula uzlaznom putanjom i nove role su se samo nizale do momenta dok porodica nije rešila da se preseli u Kaliforniju. Već tad su počeli da se svađaju, a pričalo se i da su se tukli, a svi prijatelji su smatrali da je Brin veoma loša po Fila.

Kada je 1987. godine, Hartman rekao svojoj prijateljici i koleginici Kasandri Piterson, da planira da zaprosi Brin Omdal, Piterson je navodno uzviknula "O, bože, ne!" Tada je Kasandra zamoljena da napusti Hartmanovu kancelariju, a njih dvoje nisu godinama razgovarali.

Fil i Brin su oružje držali u kući, a on se trudio da se pretvara da spava svake noći kako bi izbegao dodatne sukobe sa ženom koja je sve dublje tonula u zavisnost od droge i alkohola. U noći 27. maja 1998. Brin je otišla sa prijateljicom na večeru, a kad se vratilo, žustro se posvađala sa Hartmanom. On joj je prebacio što je prethodno dok je bila pijana udarila njihovu ćerku, i kako bi izbegao dalji sukob, otišao je u sobu.

Kasnije, Brin je ušla u sobu u kojoj je Fil spavao i pucala mu u glavu, grlo i grudi, bila je pijana i pod dejstvom kokaina. U tom trenutku je istrčala iz kuće i otišla do prijatelja koji joj isprva nije verovao kada je priznala ubistvo, jer svi su znali za njeno ponašanje i razne ispade.

U povratku se zatvorila u sobu i presudila sebi istim tim pištoljem. Njihova deca su ispraćena iz poodične kuće i svoje živote su nastavili sa drugim članovima porodice.

Fil Hartman će zauvek ostati upamćen po nestvarnom talentu i dobroti, a Simpsonovi su zbog njega povukli likove kojima je on pozajmljivao glas kako se ne bi isprljala uspomena na slavnog glumca koji je prerano otišao, piše Glossy.