Bila je supruga, majka četvoro dece, u muževljevoj senci, a nakon razvoda postala je namoćnija žena sveta

Američki časopis "Forbs" objavio je listu 100 najmoćnijih žena sveta, a pvu poziciju zauzela je Makenzi Skot, bivša supruga Džefa Bezosa.

.

U tekstu o najmoćnijoj ženi sveta, Forbsova novinarka Medi Mek Grat piše da je Skot, nakon razvoda od Bezosa, dobila ogromna finansijka sredstva koja je velikom brzinom počela da deli u humanitarne svrhe.

"Pre tri godine, Makenzi Skot bila je autorka, supruga i majka četvoro dece koja je pokrenula grupu za borbu protiv zlostavljanja, a 90-ih je pomogla svom suprugu da pokrene Amazon. Tada je ostala u njegovoj seni - ali onda se razvela od Bezosa", stoji u tekstu.

Nakon razvoda, dobila je četvrtinu udela u Amazonu i gotovo odmah počela da planira da će sve to da podeli.

"Imam ogromnu količinu novca da podelim sa drugima", izjavila je u maju 2019. kada je potpisala obećanje darivanja i pritom obećala da će da da barem polovinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, piše Mek Grat.

Kako kaže novinarka Forbsa, Skot, ne samo da je svoju reč sprovela u delo, već je to radila, ali i dalje radi rekordnom brzinom i s potpunom kontrolom kome daje novac.

"Za više od dve godine, od svog bogatsva, koje je procenjeno na 57 milijardi dolara, dala je 8.6 milijardi dolara za 780 organizacija koja se bore za ravnopravnost polova, kao i za iskorenje rasne diskriminacije", piše novinarka.

Najmoćnija žena sveta radi sa svojim suprugom Danom, istraživačima i savetnicima neprofitne konsultantske kompanije "Bridgespan".

"Ona ne polaže račune nikome, nema upravni odbor (za koji znamo)", navodi Mek Grat.

"Poređenja radi, Gejtsova fondacija , koja ima gotovo 1.800 zaposlenih, 2020. je zaradila 5.8 milijardi dolara bespovratnih sredstava. Skot je te godine podelila nešto više od 5.8 milijardi dolara. I, što je najvažnije, ona koristi filozofiju davanja "bez ograničenja", što znači da svaka organizacija može da koristi sredstva kako god smatra prikladnim", zaključuje Forbsova autorka.

Izvor: superzena.b92.net