Bila je najlepša žena Jugoslavije! Dva puta je menjala ime i prezime; promenila je i veru i to zbog ljubavi...

Bila je prestižna glumica, dva puta je menjala ime, a iza njih se krije čudesna sudbina.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Ita Rina je glumica, rođena kao Italina Lida - Ida Kravanja 1907. godine, u Divači. Umrla je kao Tamara Đorđević, 1979. u Budvi.

Njen život je bio poput nekog dobro izrežiranog filma, pun uspona i padova. Zarad karijere odrekla se toplog doma, dva puta je menjala ime, a propustila je i velike životne šanse.

Prvi Izbor za mis Jugoslavije održan je 1926, i tada se čulo za Italinu Lidu, odnosno Idu Kravanju iz Divače, kod Trsta.

Ida je odnela pobedu na takmičenju za Mis Ljubljane, a potom je bila i Mis Slovenije. Iako joj je majka tada branila da se pojavi na finalnom izboru za najlepšu Jugoslovenku, ali ona je ipak u poslednjem času sela u voz za Zagreb, i stigla baš u momentu kada je žiri birao tri finalistkinje.

Ispostavilo se da joj je taj dolazak u Zagreb promenio život, prenosi novi.ba.

Njenu lepotu primetili su nemački filmski producenti, pa je nakon kraćeg ubeđivanja sa majkom, koja joj je branila put u Berlin, tada 20-godišnja Ida pobegla od kuće i vozom otputovala za Berlin, gdje je potpisala ugovor sa jednom producentskom kućom.

"Kamere su počele da zuje. Svuda oko mene bili su kablovi. Neki potpuni stranci piljili su u mene, došaptavajući se među sobom. Govorili su mi da vrištim, da se smejem, mašem i plačem. Mislim da sam najprirodnije izgledala u scenama u kojima sam plakala. Bilo je dovoljno samo da se prisetim koliko sam daleko od kuće i kako sam obmanula majku", prisećala se Ita svog prvog iskustva.

Veoma brzo, Ida je dobila bolju ponudi i odlučila je da raskine ugovor i potpiše novi sa jednom velikom produkcijskom kućom koja je od mlade glumice tražila da promeni ime. Od tada ona je ponela ime Ita Rina.

Fanovi su je obožavali, a kritičari hvalili njenu “slovensku lepotu” i dar za glumu. Dobijala je na stotine pisama obožavalaca i usledila je i ponuda za nastavak karijere u Holivudu.

Međutim, na vrhuncu slave, 1931. Iti je srce ukrao Miodrag Đorđević, inženjer iz Beograda i ona je rešila da sve ostavi i uda se za njega. Promenila je veru, prešavši u pravoslavlje i posle selidbe u Beograd, po drugi put u životu uzela je i novo ime – Tamara Đorđević.

Dva najznačajnija filma Ite Rine su Erotikon iz 1929, priča o zavedenoj i napuštenoj kćerki čuvara železničke stanice u češko-nemačkoj koprodukciji, koji je, pored nje, proslavio i mladog češkog reditelja Gustava Mahatija, i češki klasik Tonka zvana "Vešala". U ovom filmu iz 1930. Ita je glumila prostitutku koja ispunjava poslednju želju ubici osuđenom na smrt i provodi s njim noć pred pogubljenje.