Ode i Gaga Nikolić...

Legendarni srpski glumac Dragan Nikolić (72) preminuo je jutros u bolnici u Beogradu posle duge i teške bolesti, javlja RTS. Početkom 2000. godine, kada mu je u Jugoslovenskoj kinoteci uručeno priznanje za doprinos kinematografiji, rekao je da je kroz čitavu karijeru nastojao da u sebe utka ono što je pisalo na špici prvog filma u kom je zaigrao. A pisalo je: „I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem.”

.

Dragan Nikolić je rođen 20. jula 1943. godine u Beogradu. Posle završetka srednje škole upisao je i završio Fakultet dramskih umetnosti. Prvu ulogu odigrao je 1964. godine u filmu “Pravo stanje stvari”.

Glumio je u nebrojeno mnogo filmova, serija i pozorišnih predstava. Imao je i simpatičnu ulogu u jednom spotu Ogija Radivojevića.

Prvu veću ulogu imao je u filmu “Kad budem mrtav i beo” za koju je nagrađen na festivalu u Puli.

1985. godine dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda za svoju sposobnost da na najbolji način odglumi svoje likove.

Usledilo je i nekoliko uloga za serije, pa kupio najmlađu publiku ulogom Prleta u seriji “Otpisani”, a zatim i u “Povratku otpisanih”.

.

Istakao se u još jednoj seriji gde je glumio zajedno sa suprugom Milenom Dravić, “Obraz uz obraz”.

.

Koliko vredi kao glumac dokazuje i nagrada koju je dobio za životno delo, “Pavle Vuisić”. Osim glumom Dragan se oprobao i poslom voditelja, radi se o svetskom kvizu “Multimilioner”.

Ni skoriji hit "Montevideo" nije mogao da prođe bez Gage Nikolića:

.

Početkom 2000. godine, kada mu je u Jugoslovenskoj kinoteci uručeno priznanje za doprinos kinematografiji, rekao je da je kroz čitavu karijeru nastojao da u sebe utka ono što je pisalo na špici prvog filma u kom je zaigrao.

A pisalo je: „I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem.”

Izvor: RTS