Misteriozni starac s jednim licem i mnogo imena: Ko je Božić Bata?

Svi znaju ko je Deda Mraz i kada dolazi, ali da li znate odakle dolazi? Čuli ste za Božić Batu, da li znate ko je on? I kakve veze sa njima ima sveti Nikola? Najprepoznatljiviji simbol Nove godine i omiljeni junak dečjih filmova ima staro poreklo i duboku istoriju.

.

Izvorno, moderni Deda Mraz ili stariji Božić Bata je zapravo hrišćanski svetac sveti Nikola za kog se vezivao običaj da, uoči slave siromašnoj i bolesnoj deci ostavlja novčiće i slatkiše u čizmama ili čarapama koje deca, tom prilikom ostavljaju pored prozora ili pored ognjišta (odnosno u modernijim verzijama pored kamina).

Legenda kaže da je sveti Nikola spasao tri devojčice od bezdušnog oca koji je hteo da ih proda u roblje. Da bi ih spasao, sveti Nikola je noću, skrivajući se od sveta ubacio kroz dimnjak novčiće, a oni su upali u čarapice koje su devojčice tu ostavile da se noću osuše.

Sveti Nikola je tokom vremena kombinovan sa drugim likovima, naročito onim iz predhrišćanske tradicije starih Slovena i starih Germana. Sa germanskim bogom Odinom i slovenskim zlim starcem Mrazom koji je otimao i odnosio nevaljalu decu.

Starac Mraz se pod uticajem hrišćanstva, preobrazio u dobrog dekicu koji je poprimio lik i odelo svetog Nikole. Slavio se, i danas se slavi zimi i dolazi deci od dana svetog Nikole pa do Nove godine, kako kod pravoslavaca i katolika, tako i, u novije vreme, kod svih ostalih religija i konfesija.

U Srbiji, Deda Mraz deci dolazi za Novu godinu ali ne na pravoslavnu već na međunarodnu (onu po gregorijanskom kalendaru), kao i to da je starac Bata, ranije dolazio za Božić (odakle mu dolazi i ime), a ne na dan svetog Nikole.

Objašnjenja za ovu pojavu ima mnogo, a slično je i u većini drugih evropskih zemalja dok se u nekima, recimo u Holandiji i Poljskoj, tradicija striktno poštuje pa tako „Sinterklas“ (u Holandiji) odnosno „Švjenti Mikolaj“ (u Poljskoj) deci u pohode dolaze uvek u isto vreme i to baš na dan svetog Nikole.

Božić Bata je tu da podseti čoveka da uvek treba da bude darežljiv i dobar prema bližnjima, da voli, i da pomogne onoliko koliko može, da ne bude ohol i zao.

Izvor: Espreso