Tajna prve dame Kine: Nekada pesmom dočekivala vojnike posle krvoprolića, a danas...

Danas je nazivaju ikonom stila, ali prva dama Kine nema tako blistavu prošlost.

.

Dok kineski predsednik Si Đinping putuje zapadom i druži se s predsednicima vodećih svetskih velesila, puno više pažnje izaziva njegova supruga.

Elegantna Peng Ljuan mnogo se puta već dokazala kao ikona stila i moderna žena političara. Nešto poput savremene Džeki O, koja je u domovini popularnija od supruga i o kojoj pišu svi lifestyle časopisi u zemlji, kao o velikoj pop zvezdi.

Ljuanino pretvaranje u zapadu naklonjenu porodicu s izvanrednim smislom za modu, smatra se velikim dostignućem. Pogotovo ako se uzme u obzir da je postala popularna nakon što je pevala serenade kineskim trupama, i to nakon što su uspešno odradile patriotsku dužnost gušenjem prodemokratskih demonstranata na trgu Tjenanmen u Pekingu, pre 26 godina.

Naime pronađena je fotografija iz 1989. godine, na kojoj se vidi kako Peng peva vojnicima nakon poznatog pokolja u kojem je ubijeno između 2000-3000 protestanata, većinom studenata.

Nakon te spoznaje, kulturna i elegantna žena automatski deluje drugačije. A na fotografiji 27-godišnja Peng, u vojnoj jakni, s kosom zavezanom u rep koju nosi vetar, drži mikrofon dok peva pesmu naziva 'Najvoljeniji ljudi', hrpi naoružanih vojnika koji su nedugo pre toga iza sebe ostavili tolike leševe.

Nije nimalo čudno da su kineski cenzori radili punom parom ne bi li navedenu fotografiju sklonili s interneta, pa joj je tako nemoguće pristupiti s popularne kineske mikro-blogerske stranice Weeibo.

Kontrola medija u Kini je na toliko visokom nivou da mnogi mladi Kinezi imaju prilično nejasnu sliku o masakru koji se dogodio u njihovom glavnom gradu.

U vreme protesta, Pengin suprug Si bio je šef stranke istočnog grada, dok se njegova buduća supruga pela lestvicom komunističke partije.

Na putu prema gore

Rođena u malom selu u Šandong provinciji, imala je oca intelektualca i majku glumicu. Otac joj je rukovodio lokalnim kulturnim centrom i učio seljake da čitaju.

Nažalost, njegov rad nije ostao neprimećen, pa su mu vlasti oduzele posao i osudile ga na 'reforme putem rada', tj. morao je da čisti javne toalete.

Ljuanina majka je takođe ostala bez posla, pa se porodica našla na crnoj listi vladajućih, 'uživajući' u plodovima kineske kulturne revolucije. Verojatno je tad buduća prva dama odlučila da će učiniti šta god treba kako bi uspela u životu.

A njen uspon je bio brz. S 18 godina pridružila se narodnooslobodilačkoj armiji Kine (čija je danas je glavna sekretarka) kao redovni vojnik, pre nego što se specijalizovala kao zabavljačica, pri čemu je pevala patriotske pesme vojnicima.

Počela se redovno da se pojavljuje na televiziji, te je do sredine 1990-ih bila poznato ime u svakoj porodici.

Kad joj je pre dve godine suprug zaseo na čelo države, njen javni profil je za kineske vođe postao svojevrsni krizni projekat. Oni su odlučili da prigrlie nove mogućnosti i u potpunosti izbrišu prošlost i starinske modele.

Tako je u zemlji u kojoj su se supruge političara retko pojavljivale u javnosti, Ljuan odjednom počela da “iskače iz frižidera”.

Ona je počela da predstavlja sve što se želelo postići novim kineskim imidžom: delovala je otvoreno, zabavno i samouvereno - prema zapadnjačkim trendovima, piše Dejli Bist.

Isticanje Ljuan pri službenim posetama drugim državnicima, pokazuje koliko se brzo situacija menja u Kini.

10 godina mlađa od supruga, 52-godišnja Ljuan, izuzetno je popularna kod kuće. Njena elegantna lepota,uz suprugovu istaknutu muškost, pokazuje skladan par u kog su oči uperili svi sa zapada.

I tako uživaju u slikama sadašnjice, umesto da svrgnu pogled i prisete se nemilih događaja pre 26 godina, tj. najvećeg kineskog masakra, kojem je čast odala upravo ista ta elegantna žena.

Izvor: b92.net