"Čudna Japanka" Mariko za PRVA.RS: Volim reku, Idole i Marinka Rokvića!

Mariko Hori je umetnica iz Japana koja svake godine provede u Srbiji šest meseci. Prvi put je došla 2012. godine kao "artist in residence". Od tada je uspostavila godišnji presek: od početka proleća boravi u Srbiji, a kada zahladni vraća se u Japan svojim redovnim aktivnostima. Već smo zagazili u jesen, ali Mariko je i dalje vedra, vesela i jedva čeka da se vrati u Srbiju. Za portal PRVA.RS otkrila je čari naše zemlje i zašto je prijatelji zovu "Marinko".

.

Nakon što je studirala arhitekturu i počela da radi kao dizajner enterijera u Tokiju, Mariko Hori je stigla u Srbiju.

Jednog leta, kad je imala dovoljno vremena da putuje i da pronađe smeštaj u sklopu umetničkih programa, galerija za koju je radila imala je veliku mrežu rezidencija u celom svetu, i Mariko je otkrila brošuru za Frušku goru, za jedno mesto kod Sremskih Karlovaca.

the season of preparing for winter supplies, everywhere smells of paprika and happy to have the smell of garlic from my nails.Posted by Mariko Hori on Wednesday, October 8, 2014

„Nisu imali nikakve informacije o načinu prijave i o proceduri kako da apliciram. Sve je to delovalo atraktivno i misteriozno. Samo je stajala e-mail adresa na koju sam poslala zahtev jednostavnim pitanjem tipa „da li mogu da ostanem kod vas“ posle čega su mi odmah odgororili nešto kao „da, dođite“ – najlakši upis ikada", ispričala je nedavno Mariko za BeforeAfter.

Pronašli smo je u Japanu i zamolili da za PRVA.RS otkrije najjače utiske o našoj zemlji.

U Tokiju si dizajner enterijera. Šta si u Srbiji?

- Čudna Japanka (smeh).

Kada kažeš Japan, misliš na...

- More, topla proleća.

A kada kažeš Srbija, misliš na...

- Reku, rakiju.

Mariko je već meštanka sa dugim stažom. Kaže da joj je kod nas najviše dopadaju ljudi. Stekla je mnogo prijatelja i, jednostavno, sve ih voli.

A imaš li neku posebnu ljubav? Ulicu, park...?

- Moja omiljena ulica je put do jezera Erdevik.

Čujem da voliš Darkvud Dab. Još neki bend?

- Volim Idole, Pionir 10, Ponton, Marinka Rokvića! Neki od mojih prijatelja me zovu Marinko.

Inače, Mariko je bila i deo muzičkog spota Vlade Jakšića i Gileta iz "Orgazma" za pesmu "Nemam više nijedan dan". Imala je izložbe u KC Grad, ali je izlagala i u Gračanici. Diplomirala je arhitekturu na Seika univerzitetu u Kjotu, odakle potiče njeno interesovanje za prostor, za posmatranje i kreiranje promena u tom prostoru.

Šta možeš da nam kažeš o svojim delima?

- Prikazujem misli u svojim delima jer ne znam da ih iskažem rečima.

Kako ti izgledaju srpski enterijeri i fasade?

-Stare kuće, pogotovu na selu, veoma su lepe i velike. Sviđa mi se i jugoslovenski nameštaj. Za sada uvek dolazim zato što volim da budem ovde. Ali u skorijoj budućnosti bih volela da organizujem festival moderne umetnosti, ali baš originalan.

Svet ti je na dohvat ruke...Kako ti izgleda Evropa, sa umetničke tačke gledišta?

- Evropa ima bogatu istoriju koja je izmešana i svi njeni delovi su imali uticaja jedni na druge. Međusobno se razlikuju ali takođe i dele dosta zajedničkih obeležja.

Mariko, hvala na razgovoru. Možeš li nešto da kažeš na srpskom posetiocima našeg sajta?

- Hvala lepo na ovom divnom priliku. Živeli!​

Radove Mariko možete da pogledate ovde