Preminuo profesor Vene zbog koga su skoro svi voleli matematiku...

Matematičar Vene Bogoslavov preminuo je u utorak u 83. godini, nakon kraće bolesti. Bogoslavov je najpoznatiji kao autor "Veneovih zbirki" matematičkih zadataka, koje se koriste gotovo 40 godina u nastavi u srednjim školama širom Srbije. Radio je kao profesor u Petoj beogradskoj gimanziji punih 35 godina, do penzije.

.

Vene T. Bogoslavov (rođen 1932. u selu Paralovo, opština Bosilegrad — 14. jul 2015.) jedan je od najpoznatijih matematičara iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije.

Pohađao je gimnaziju na bugarskom jeziku, u Bosilegradu. U tom periodu se razvija njegova ljubav i talenat prema matematici. Vene je završio Prirodno-matematički fakultet u Beogradu diplomiravši 1958. godine kao šesti u generaciji.

Na istom fakultetu završio je i specijalističke studije 1967. Za izuzetne rezultate u vaspitno-obrazovnom radu 1980. stekao je zvanje pedagoškog savetnika. Magistrirao je 1981. na ETF u Beogradu.

Radni vek započeo je kao profesor u zanatskim školama. Prvi posao dobio je u „Školi za šivenje i krojenje ženskog veša“. Tu je radio dve godine, a nakon toga još godinu u frizerskoj školi. Iz nje je prešao u Jedanaestu beogradsku gimnaziju.

Stalan posao dobio je tek 1965. u Petoj beogradskoj gimnaziji. Prve godine bilo mu je dodeljeno odeljenje maturanata za prirodni smer.

Imajući pred sobom samo plan i program nastave, a u nedostatku bilo kakvog usklađenog udžbenika ili priručnika, profesor Vene počeo je da prikuplja zadatke iz matematike, kako svoje, tako i od kolega iz drugih gimnazija i ruskih stručnih časopisa.

Prikupivši prvih 1 000 zadataka, rukopis zbirke se našao u Zavodu za udžbenike, gde je odležao godinu dana. Prilika za objavljivanje zbirke se pojavila kada je Savremena administracija otvorila odeljenje za izdavanje udžbenika. Tek 1968. godine štampana je prva zbirka rešenih zadataka iz matematike i to za četvrti razred. Ubrzo zatim, osim u Srbiji, zbirka se našla i u biblioteci Pete zagrebačke gimnazije, u Ohridu, Puli itd.

I danas gotovo svi profesori matematike koriste Veneove zbirke.

Profesor Vene ostao je da radi u Petoj beogradskoj gimnaziji punih 35 godina, do penzije. Tokom rada nalazio se na raznim funkcijama: rukovodilac aktiva matematičara Beograda i matične škole, mentor novim profesorima, član uređivačkog tima u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, član odbora za proučavanje problema nastave matematike u osnovnim i srednjim školama pri Prosvetnom savetu Srbije i druge stručne poslove.

Penzionisao se 19. septembra 1999. godine, posle 40 godina radnog staža, a poslednji čas nije bio u mogućnosti da održi zbog bombardovanja. Neki od njegovih učenika sada su profesori univerziteta, ugledni lekari, advokati, ministri, uspešni ljudi.

„Vene mi je bio razredni starešina dve godine u vreme usmerenog obrazovanja. Nakon prve godine u sadašnjoj V beogradskoj ginaziji, trebalo je da se opredelim između četiri smera: društvenog, jezičkog, prirodnog i matematičkog. Iako nisam imala mnogo dodirnih tačaka sa matematikom, kada sam čula da će on biti razredni odeljenju matematičkog smera, nisam mnogo razmišljala, izabrala sam taj smer. Samo zbog njega.

Divan pedagog, blage narave, staložen i tolerantan, pun razumevanja, nikada nije povisio ton i kada god je mogao branio je svoje đake i zalagao se za nas. Kada bismo na času preterali u „vikanju“, dobacivanju, razgovoru, smejanju, i tada bi nas uz svoj karakterističan osmejak na licu opomenuo pitanjem: „Devojko, šta je smešno?“

Bio je simpatičan i zato što je posle toliko godina provedenih u Beogradu zadržao akcenat iz svog rodnog Bosilegrada“, priča bivša učenica Vida Đurić Zlatić.

Vene ima jednog sina Dragana, koji trenutno živi u Kanadi.

Iako je bio u penziji, rado je svraćao i pomagao kolegama iz Pete beogradske gimnazije.

Sahrana će biti obavljena u subotu u 12.30 sati na Novom groblju, navodi se na internet stranici JKP "Pogrebne usluge".

Izvor: beta, vikipedija