Flaka - pogledajte kako deluje smrtonosna droga "ludilo za pet dolara"!

U decembru prošle godine, stanovnik jednog grada u državi Florida, Bobi Henri postavio je video “Flaka uništava Ameriku!" Na tom videu, mlada žena pod uticajem nove smrtonosne droge, luduje na kiši dok joj se posmatrači smeju. Drugi video je još potresniji. Bobi je napisao samo: "Eto šta radi flaka našem komšilku..." Flaka se nedavno pojavila na ulicama, a deluje i pod nazivom "ludilo za pet dolara".Sinetička droga koja se proizvodi u Kini i koja podseća na šljunak izaziva srčane probleme, agresivnosti i paranoju. Kilogram flake se prodaje za 1 500 dolara, a kokain je 15 puta skuplji.

.

Više desetina ljudi umrlo je u Floridi, saveznoj državi na jugoistoku SAD, od nove jeftine droge po imenu flaka. Uprkos tom podatku, moćna supstanca, koja se popularno zove "ludilo za pet dolara", koliko košta jedna doza, osvaja tržište u SAD.

Osnovni sastojak ove sintetičke droge jeste alfa-pirolidinopentiofenon i mahom se proizvodi u Kini. Podseća na šljunak, što joj je još jedan ulični naziv.

.

Unosi se ušmrkivanjem, pušenjem ili intravenozno. Izaziva srčane probleme, znatno povećava telesnu temperaturu, izaziva agresivnost i paranoju.

"To je izuzetno opasna droga. Nije rekreativna i nije nešto što se konzumira bez negativnih posledica", upozorava Heder Klark iz organizacije "Junajted vej", koja je pokrenula inicijativu za borbu protiv te nedozvoljene supstance.

.

Droga je naziv dobila po španskom žargonu za vitku, zgodnu ženu (flaca). Preko interneta se kupuje za 1 500 dolara po kilogramu, a dileri je na ulici preprodaju u manjim dozama. Kilogram kokaina košta najmanje 15 puta više.

Od prošlog septembra, kada se flaka pojavila u okrugu Brauard na Floridi, od nje su umrle 34 osobe, a mnogima je pružena lekarska pomoć.

Izvor: Newsweek, Fusion.net