Iv Sen Loran – Kreator revolucionar

Prošlo je sedam godina od smrti Iv Sen Lorana, jednog od najvećih modnih reatora u istoriji. Od Pariza je načionio modnu prestonicu, a za sebe je skromno govorio: "Služio sam ženama, njihovim telima i stavovima".

.

Francuski modni kreator Iv Sen Loran umro je u nedelju, 1. juna 2008. godine, u svojoj kući u Parizu. Dobro poznati logo YSL asocira na lepotu i stil. U tri slova smešteno je čitavo jedno carstvo visoke mode, ekstravagancije, glamura, čiji je tvorac Iv Sen Loran (Yves Saint Laurent), čovek koji je od mode napravio umetnost, ali i dobar biznis.
Francuski modni kreator je, uz Kristijana Diora i Koko Šane) od Pariza načinio svetsku modnu prestonicu. Nažalost, u tom "klubu" elitnih dizajnera, niko više nije živ - Koko je preminula pripremajući oproštajnu reviju 1971, Dior je sa modne scene otišao 1957, a Iv Sen Loran je umro 2008. godine.
"Čuveni kreator je preminuo u 71. godini, od tumora mozga", saopštio je njegov dugogodišnji prijatelj i poslovni partner Pjer Berž.

Rodjen u Oranu (Alžir), 1. avgusta 1936, kao Iv-Matje Sen Loran, najstariji sin bogatog francuskog industrijalca. Veoma rano je pokazao interesovanje za modu i kreirao je odeću svojim sestrama.
Već kao sedamnaestogodišnjak osvojio je prvu nagradu na konkursu Međunarodnog sekretarijata za vunu za skice večernjih haljina. Tada je zapao za oko čuvenom Kristijanu Dioru koji ga je angažovao kao saradnika u svom kreativnom timu.

Kada je Dior umro, 1957. godine, kormilo modne imperije preuzeo je Iv Sen Loran koji je tada imao 21 godinu!
Tri godine je bio na čelu te velike modne kuće, kada je regrutovan tokom alžirskog rata. Osetljivom Sen Loranu kome je homoseksualnost zagorčala školovanje, život u vojsci bio je pravo mučenje. Doživeo je nervni slom i proveo skoro tri meseca u bolnici.
"On je bio introvertan i stidljiv. Čovek sa svega nekoliko prijatelja, koji se skrivao od sveta", rekao je njegov prijatelj Pjer Berž, koji je ubedio jednog biznismena da mladom Sen Loranu pomogne da osnuje sopstvenu modnu kuću čija je prva kolekcija predstavljena 1962. godine.
Tako je počelo da raste YSL carstvo: modne kolekcije, nakit, parfemi...

Rat u Zalivu i kriza svetske ekonomije devedesetih godina, zaustavili su procvat njegovog biznisa. Berž i Sen Loran bili su u dugovima. Zato je 1992. godine modna kuća YSL pripojena proizvodjaču kozmetike i lekova "Sanofi", da bi 1999. njegovu marku kupila grupa Guči (Gucci).
Uveliko bolestan, čuveni kreator se 2002. godine povukao iz javnog života.
"Opraštam se od profesije koju toliko volim. Istovremeno se opraštam od estetskih duhova koji su me pratili od detnjstva i zbog kojih sam se i opredelio za ovaj božanstveni posao. Zahvaljujući njima stekao sam porodicu koja mi je pomagala, koja me je štitila i volela", rekao je tada Sen Loran.
Istom prilikom on je objasnio da je svojim kreacijama želeo da pomogne emancipaciji žena:"Kreirao sam garderobu za savremene žene i doprineo sam transformaciji moje ere. Ono što sam ja radio sa odećom svakako je manje važno od muzike, arhitekture, slikarstva i drugih umetnosti, ali želeo sam da budem u službi žena, odnosno da služim njihovim telima, njihovim stavovima i životima. Želeo sam da ih pratim u veličanstvenom pokretu za oslobođenje koji je obeležio protekli vek", rekao tada čuveni modni kreator.
Njegove revije, čak i one na početku karijere, uvek su bile poseban događaj u svetu mode. Tako je1958, revolucionarna linija "Trapez" prekinula dotadašnju dominaciju tankog struka.
Kolekcijom "Leva obala" (Rive gauche) 1966, lansirao je moderan koncept luksuzne ženske konfekcije i približio glamur širem tržištu.
Iv je bio veliki ljubitelj umetnosti, i često je kreirao modele inspirisan slikama Pikasa i Van Goga, kao i pop artom, Afrikom, Rusijom i Šekspirovim dramama.

Popularizovao je i safari jakne i čizme do bedra, a njegove providne bluze učinile su skoro potpunu obnaženost prihvatljivom u visokom društvu.
Njegov čuveni kostim za žene je možda najradikalnije što je ikada uradio. "Te 1968. godine, kada je kreirao smoking za žene, bila je u toku svojevrsna pobuna protiv establišmenta. I žene su tu našle svoje mesto, svoju revoluciju. On je uvek tačno znao šta je ženama potrebno - od odela do balske haljine. Bio je daleko ispred svog vremena", rekal je Natali Duse, predsednica Fondacije za umetnost mode u San Francisku.
"On je krojio odeću koja je dobro stajala svima - od manekenki na revijama do običnih žena. Otkako se povukao, niko nije uspeo da sako, kostim ili haljinu skroji tako majstorski kako je to on činio", smatra direktor azijsko-pacifičkog izdanja modnog časopisa "Vog" (Vogue) Nensi Pilčer.
Od princeze Grejs, do glumice Katrin Denev, Sen Loranove modele nosile su mnoge slavne žene, a divili su mu se svi. "Bio je uveren da je lepota luksuz potreban svakom muškarcu i ženi", rekao je Nikola Sarkozi povodom vesti o smrti čuvenog kreatora.
"Koko Šanel je dala ženama slobodu. Iv Sen Loran im je dao moć", rekao njegov dugogodišnji prijatelj i poslovni partner Pjer Berž.

Izvor: Mondo