E, OVO sigurno NISTE ZNALI! Ko je komponovao „Evitu“ i „Mačke“?

Na današnji dan 1948. rođen je kompozitor Endrju Lojd Veber, koji se proslavio mjuziklima "Isus Hristos superstar", "Evita", "Mačke" i "Fantom iz Opere".

.

Sir Andrew Lojd Veber je britanski kompozitor mjuzikla. Počeo je da komponuje kada mu je bilo šest godina, a svoje delo je prvi put objavio sa devet.

Lojd Veber je postigao veliki uspeh sa nekoliko mjuzikala koji se izvode više od decenije, kako u londonskom Vest Endu tako i na njujorškom Brodveju.

Komponovao je 13 mjuzikala, ciklus pesama, set varijacija, muziku za dva filma i Rekvijem. Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući i titulu sera 1992, za čim je usledilo perstvo, sedam Toni nagrada, tri Gremija, Oskar, Emi, sedam nagrada Olivije, Zlatni globus, i počasti Kenedijevog centra 2006.

Nekoliko njegovih pesama, naročito „I don’t Know How to Love Him“ iz Isus Hrist Superstara, „Don’t Cry for Me, Argentina“ iz Evite, „Memory“ iz Mačaka, i „The Music of the Night“ iz Fantoma opere su bili su hitovi i van samih mjzikala.

Rekvijem je posvećen kompozitorovom ocu koji je preminuo 1982. godine.

Napisan je za hor, solist i veliki orkestar koji uključuje i orgulje, udarače i sinisajzer. Premijerno je izveden 1985. godine. Dirigovao je Lorin Mazel, a solisti su bili Plasidio Domingo, Sara Brajtman i Pol Majls-Kingston.

Najpoznati stav dela je Pie Jesu.

Veber je za Rekvijem 1986. godine dobio nagradu Gremi za najbolju savremenu klasičnu kompoziciju.