"Zvezdo", srećan ti 70. rođendan!

Na današnji dan 1945. osnovana "Crvena zvezda".

.

4. marta 1945. članovi Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije osnovali su Omladinsko fiskulturno društvo "Crvena zvezda".

Među osnivačima su se nalazili Nebojša Popović, Mira Petrović, Svetozar Gligorić i Milovan Ćirić. Osnivači su dugo većali oko imena društva, a „kumovi“ su bili Slobodan Ćosić (kasnije legedarni sekretar Fudbalskog kluba) i Zoran Žujović.

Ćosić je predlagao ime Zvezda, a Žujović je spontano dodao: „Ako je Zvezda, neka bude crvena.“ Društvu je dodeljen bivši stadion predratnog kluba „Jugoslavija“ na Topčiderskom brdu.

Na dan osnivačanja društva, odigrana je i prva utakmica, i to protiv tima Prvog bataljona Druge brigade KNOJ. Utakmica je završena rezultatom 3:2, a kuriozitet tog fudbalskog susreta je to da su borci golove svog tima (Prvog bataljona Druge brigade KNOJ) pozdravljali pucnjavom iz pušaka, te su izrešetali već oštećenu krovnu konstrukciju zapadne tribine.

Utakmica je odigrana na stadionu „Avala“ (bivša „Jugoslavija“).

„Crvena zvezda“ je tada nastupala u sastavu: Golubičić (Popadić), Stanković, Filipović, Pečenčić, Ćirić, Jovanović, Veličković, Tomašević, Šapinac (Stokić), Spasojević i Horvatović.

Strelac prvog, istorijskog gola za Crvenu zvezdu, bio je Kosta Tomašević. Tokom prve, osnivačke godine odigrali su ukupno 36 mečeva, zabeležili 30 pobeda, nerešeno je bilo pet puta, a jedini poraz doživljen je u Temišvaru protiv Rumunije.

Za prvog predsednika kluba izabran je Đorđe Paljić, za potpredsednike Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, za sekretara Ljubiša Sekulić, za blagajnika Dušan Bogdanović, a ekonom je bio Predrag Đajić.

1946. godine, osvojeno je Prvenstvo Srbije. U završnom takmičenju u maju i junu 1946. godine, učestvovalo je šest timova.

Crvena zvezda je osvojila prvo mesto pobedivši Železničar u Nišu, Metalac u Beogradu, Jedinstvo u Smederevu i Radnički u Kragujevcu. Jedini meč koji je tim izgubio bio je protiv Borca iz Čačka.

Godine 1948. osvojen je prvi Kup, a u finalu sa ubedljivih 3:0 pobeđen je Partizan. Sledi period konstantnog osvajanja odličja i posle tri pehara u najmasovnijem takmičenju, 1951. godine u nezabeleženoj triler završnici prvenstva najtrofejniji srpski klub stiže i do naslova najboljeg u šampionatu.

Sustigli su prednost zagrebačkog Dinama od pet bodova (tada se pobeda bodovala sa dva boda) u poslednja tri kola, a oduševljeni navijači zapalili su novine na stadionu i na ramenima nosili svoje junake kroz Beograd.

U narednim decenijama Crvena zvezda izrasta u giganta svetskog formata, sa prepoznatljivom brzom i efikasnom igrom.

Bio je to samo početak uspešnih sezona, a pehari su počeli da ređaju. Ukupno 25 u prvenstvu, 23 u kupu, uz deset "duplih kruna" i značajna ostvarenja na međunarodnoj sceni: na njoj je dva puta osvajan Srednjeevropski kup (1958. i 1968.), igrano u finalu Kupa UEFA 1979. kada je Borusija iz Menhegladbaha slavila ukupnim rezultatom 1:1, a potom se došlo i do krova Evrope i sveta čuvene 1991. kada je osvojen Kup šampiona.

Zvezda je od samog starta privukla veliku pažnju pre svih beogradske publike, a kako je vreme odmicalo i širom nekadašnje države. Što zbog činjenice da je "odmenila" jedan od dva najpopularnija kluba iz prestonice, što zbog toga što je igrala na njegovom stadionu, imala iste boje a isprva je činili najbolji igrači dva beogradska kluba koja su bila među najuspešnijima na Balkanu, uz sve to - dobre igre bile su pravi poziv za brojnu podršku.

Brojni asovi nosili su dres crveno-belih, od Rajka Mitića, Dragoslava Šekularca, preko zvanično najboljeg fudbalera koju je nekadašnja država dala u 20. veku, Dragana Džajića, sve do Vladimira Petrovića Pižona i Dragana Stojkovića Piksija.

Ipak, generacija iz sezone 1990/1991 sve je nadvisila, ostvarivši niz pobeda u elitnom nadmetanju iz kog je kasnije proizašla Liga šampiona. Čuveni dvomeč sa Bajernom u polufinalu, pa trijumf nad Olimpikom iz Marseja (0:0, penalima 5:3 u Bariju) za osvajanje titule evropskog prvaka svrstali su Crvenu zvezdu među besmrtne.

Zvezda je prošla kroz turbulentan period u kome su rukovodstvo i igrači često menjani, kvalitet fudbala je opao, ali i u takvoj situaciji, kako navode, uspeli su da osvoje zavidan broj trofeja u domaćim okvirima.

Na leto 2014. godine, Crvena zvezda je osvojila 26. titulu prvaka države i to nakon višegodišnjeg "posta".

7. marta od 18h, u utakmici protiv Vojvodine, Crvena zvezda će sa svojim navijačima proslaviti 70. rođendan.

To će istovremeno biti i prva utakmica na Zvezdinom stadionu otkad je promenio ime.

Izvor: crvena zvezda, blic