Sarme, bokseri, plesači, teniserke, Biba Struja... Srbi u Ginisovoj knjizi rekorda

Folklorno udruženje "Veliko kolo" iz Veternika pozvalo je sve zainteresovane iz Srbije, BiH i Crne Gore da se prijave za učešće u istoimenoj manifestaciji, sa ciljem ulaska u Ginisovu knjigu rekorda. Manifestacija je planirana za 4. oktobar ove godine, kada će odigrati splet igara iz Srbije u najvećem kolu na svetu.

.

Tragom te vesti, pročešljali smo istoriju Ginisovih rekorda u potrazi za Srbima i pronašli više nego zanimljive priče.

Da krenemo od početka...

Već u prvom izdanju knjige našao se izvesni Demetrijus Filipović koji je, sa 110 godina, u to vreme bio treći na listi najstarijih stanovnika planete.

Sledi čuveni ansambl „Sedmorica mladih“ koji je u vreme raspada velike Juge, ušao u Ginisa kao bend sa najdužim stažom, od 1959. do 1991. godine.

„Zagrebačku „Lisinski“ punili su 14 puta zaredom; išli kao zvezde po Nemačkoj, Austriji, Finskoj, Švedskoj, Holandiji, posebno iza „gvozdene zavese“; bili prva estradna jugoslovenska grupa koja je otišla na turneju po SSSR, posle raskida sa Staljinom.

Zaludeli su Ruse. Ništa sa Zapada tamo nije moglo da prođe, a „Sedmorica mladih“ pevaju im i sviraju crnačku duhovnu muziku“, pisale su „Novosti“.

Dizali su na noge i njujorški „Linkoln centar“ i berlinsku „Dojče hale“.

„U „Linkoln centru“ vežba Njujorška filharmonija, dođemo mi, a oni se sklanjaju. Amerikanci su bili fascinirani da jednako dobro pratimo Nadu Knežević, sviramo diksilend, klasiku, a onda na sve to izvedemo i šou. Tu smo pobrali neviđene aplauze“, pričali su Nebojša Dančević Dane, Zarije Raković Tasa i Jovan Radovanović Jova.“

Glumac Karl Malden tada ih je najavio rečima: „Pozdravljam moju braću Srbe!“ („Novosti“)

Spletom nesrećnih okolnosti, Vesna Vulović ušla je 1972. godine u knjigu rekorda, u kategoriji “pad sa najviše visine koju je neko preživeo bez padobrana”.

U to vreme stjuardesa, Vesna je preživela pad Jatovog aviona DC 9 sa 10 160 metara.

Avion se, posle eksplozije terorističke bombe, srušio u tadašnjoj Čehoslovačkoj 26. januara 1972. godine. Pronašao ju je lokalni šumar i odveo u bolnicu u Češkoj Kamenici, u kojoj se, posle tri dana, probudila iz kome.

Od posledica pada imala je frakturu lobanje, obe slomljene noge, tri slomljena pršljena i kao posledicu privremenu paralizu od struka nadole. Prohodala je posle nekoliko uzastopnih operacija, za nekoliko meseci.

Jedina je od 29 ljudi u avionu ostala živa. Miroslav Ilić joj je otpevao pesmu „Vesna stjuardesa“.

Vesni je titulu za Ginisov rekord uručio Pol Makartni.

Slaviša Pajkić iz Požarevca, poznatiji kao Biba Struja, 1983. godine ušao je u Ginisovu knjigu kada je dodirnuo nekoliko hiljada volti i potom pržio viršle golim rukama.

On u sebi ima snagu od 20 000 volti, kojom je postigao prvi rekord za Ginisa.

Drugi je ostvario 2003. u Švedskoj, kada je za minut i 37 sekundi, bez ikakve pomoći, samo svojim telom, zagrejao vodu na 97 stepeni Celzijusa.

Bokser Miodrag Stojanović Gidra je je bio crnogorski bokser, kik-bokser i borac mešovitih borilačkih veština. Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda po najvećem broju trbušnih sklekova,godine 1986.kada je za 24 sata uradio 29 449 trbušnih sklekova.

1993. godine otputovao je u Los Anđeles gde se narednih godina bavio filmom. U Americi je sarađivao s Arnoldom Švarcenegerom, Medžikom Džonsonom, Ralfom Milerom. Bio je scenarista i glumac u filmu "Rođen kao ratnik". Film je proglašen za prvi srpski akcioni film.

„Po povratku u Jugoslaviju, Gidra se posvetio novoj, „krvavoj" borilačkoj veštini pod nazivom mešovite borilačke veštine. Disciplini u kojoj je jedino pravilo - nema pravila. Kroz novine su se provlačile priče da je Gidra povezan sa beogradskim kriminalcima.

Miodrag Gidra Stojanović, „najjači Crnogorac" kako su ga često zvali, ubijen je 18. februara 2001. usred bela dana, dok je ulazio u audi 4 kod stadiona JNA. Ubica je jednim metkom pogodio Gidru u vrat, a ostalim u grudi. Ubica nikada nije pronađen. Gidra je iza sebe ostavio troje dece, dva sina i ćerku“. (Dnevno.rs)

Vojislav Mijić, direktor "Šabačkog maratona", postao je trostruki ginisovac u maratonskom plivanju.

Prošle godine Vojislav Mijić izabran je i primljen kao počasni plivač u internacionalnu Kuću slavnih maratonskog plivanja u klasi 2014. U velikoj konkurenciji više od 200 plivača iz celog sveta Mijić je jedini Evropljanin koji je dobio to značajno priznanje, preneo je Plivački savez Srbije (PSS).

Monika Seleš je 1990. bila najmlađa pobednica u istoriji Rolan Garosa. Kad je 1990. godine osvojila turnir, Selešova je imala samo 16 godina i 169 dana. Ipak, njena karijera je uzdrmana 1993. godine kada je u Hamburgu odigrala četvrtfinale meča protiv Bugarke Katarine Malajeve.

Opsednuti fan Štefi Graf uleteo je na teren i ubo Moniku kuhinjskim nožem. Njena rana je brzo zarasla, ali se Monika nije bavila tenisom dve godine nakon toga. Takođe je bila pod konstantnim pritiskom da bude prva, a i njen tata se borio protiv raka.

Nedavno je priznala da je nakon incidenta patila od poremećaja u ishrani i da se prejedala kolačima i čipsom.

Beograđanin Davor Novović je plivajući 2010. godine za 46 dana prešao Amazon, od Atalaja do Belena, u dužini od 5 450 kilometara.

„Milovan Milutinović, pravi srpski Supermen iz Užica, istrčao je u Londonu pre zvaničnog otvaranja Olimpijskih igara dva svetska rekorda. Prvi na 100 metara sa 45 kilograma tereta na leđima za 25 sekundi i drugi na 100 metara za minut i 39 sekundi sa četiri džaka peska od po 50 kilograma. Dva je nosio ispod pazuha, a druga dva obešena na grudima i leđima. Atrakcija je bila i u tome što je Srbin došao pešice iz Užica u London“ - objavili su svi britanski mediji 2012. godine.

.

Rekorder za Ginisa je u decembru 2012. postao i naš kung-fu borac Desimir Stojković, koji je uspeo da za 60 sekundi nunčakama 168 puta udari zadatu metu: „Pridržavajući se pravila Ginisa, uspeo sam da u bokserski džak udarim više od 100 puta, koliko je iznosio prethodni rekord. Pokušao sam 2009. da se upišem, ali sam tada radio udarce u vazduh, 150 za 60 sekundi. Međutim, po Ginisovim propozicijama mora da se udara u metu, i to sam postigao u prisustvu komisije.“ („Novosti“)

Spisak zvaničnih srpskih rekorda za 2011. pokazuje da smo najjači u kuhinji jer smo vlasnici najobilnijeg jela od kupusa. Tačno 10 374 sarmi skuvao je majstor Zoltan Gali iz Ade, koje su bile teške 1 400 kilograma. Milijan Stojanić, kuvar iz Kosjerića, skuvao je najveću količinu čorbe na svetu. U četiri metara dubokom i tri metra širokom kazanu, 12 sati je kuvao čorbu, za koju je utrošeno četiri tone povrća i samo jedna vrsta začina. Niški poslastičar Zvonko Mihajlović umesio je najveću i najslađu tortu, dugu 140 metara i tešku 2 200 kilograma.

Državni reprezentativac u ultramartonu Jovica Spajić ušao je u Ginisovu knjigu rekorda jer je uradio 30 000 trbušnjaka bez predaha.

Spajić je inače pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice od 2008. godine, kada je i počeo sa pripremama za postavljanje rekorda.

Ovaj momak je na ultramaratonskoj trci na Floridi osvojio drugo mesto i postavio novi državni rekord Srbije, pošto je za šest dana istrčao je stazu od 683 kilometra.

U Srebrnom jezeru je svojevremeno uhvaćen šaran rekorder, težak 44 kilograma, a i Grad Beograd je 1992. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao grad sa najviše zasađenih sadnica – 502 000.

Oko 500 pletenica, mesec dana i veliki broj neprospavanih noći bilo je potrebno da Šapčanin Nikola Kulezić obori svetski rekord u nadogradnji kose i isplete kiku dužine 820 metara.

Ime Marka Mićića iz Pančeva zapisano je u Ginisovoj knjizi rekorda. On je bio jedini Srbin među 1 693 osobe iz 44 zemlje koje su držeći se za ruke odigrale irski ples na Mostu Semjuela Beketa u Dablinu, gde je 2013. postavljen svetski rekord.

Dalibor Jablanović iz Stubice kod Paraćina je do sada 20 puta postavljao Ginisove rekorde. Najbrže odmotavanje toalet papira, najbrže aranžiranje šahovskog seta i najviše kašika balansiranih na licu istovremeno, su samo neki od rekorda koje Dalibor drži.

.

Izvor: novosti, dnevno, danas