Po njima su blizanci dobili naziv "sijamski"

Na današnji dan 1874. godine umrla su braća Čang i Eng, blizanci srasli levom, odnosno desnom stranom grudnog koša. Rođeni su u Sijamu (Tajland) i od njih potiče naziv sijamski blizanci.

.

Čang i Eng Bunker su sijamski blizanci rođeni na Tajlandu (tada Sijam – po njima je ovaj fenomen i dobio ime), bili su spojeni u sternumu, malim delom hrskavice. Njihove jetre su takođe bile spojene, ali su radile odvojeno. U današnje vreme bi ih bez problema razdvojili, ali to u 19. veku nije bilo moguće.

Njih dvojica dobili su američko državljanstvo i postali su cenjeni članovi zajednice. Posedovali su i plantažu s robovima. Takođe, bili su i svetska atrakcija i proživeli 63 godine materijalno osigurani zaradom od nastupa u cirkusima.

Aprila 1843. godine Čang je oženio Adelejd Jejts, dok je njegov brat oženio njenu sestru Seli.

Živeli su u dva različita domaćinstva zapadno od Maunt Ejra (Severna Karolina), a blizanci bi provodili po tri dana u jednoj porodici.

Činjenica da su Čang i Adelejd imali desetoro dece, a Eng i Seli 12, jasno govori da su upražnjavali seks.

Nakon smrti, tokom autopsije, jedan od anatoma saopštio je da su njihovi seksualni životi „prodrmali društveni osećaj za moral“.

Malo je poznata činjenica da se otac mladih protivio venčanju, ne zato što su u pitanju bili spojeni blizanci, već Azijati!.

Umrli su istog dana 1874. godine.