2Cellos: Gudalima je teško sa nama!

Svojim trudom, radom, talentom ali i originalnom idejom, dvojac koji čini grupu 2Cellos gotovo preko noći postao je deo svetskog džet seta. Ko su Luka i Stjepan o kojima priča ceo svet i da li će posle grupe Iron Maiden na svojim violončelima odsvirati možda i Šabana Šaulića?

.

Još jednom su oduševili svet i ko zna koliko će se puta to još desiti. A to ponovo jeste izvođenje numere "The Trooper Overture", grupe Iron Maiden, a kako drugačije nego na violončelima. I ukoliko ste među retkima koji nisu čuli neka od njihovih maestralih izvođenja najvećih svetskih pop/rok hitova, onda vam kažemo: O da, na violončelima Mejdeni zvuče savršeno!

Dokaz tome je i to što su njihovim izvođenjem oduševljeni bili i sami Mejdeni, koji su pozitivne utiske podelili sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Tviter.

Ali, ne bi to trebalo mnogo da nas čudi kada ovi momci, Luka Sulić i Stjepan Hauser iz Hrvatske, stoje na bini zajedno sa Eltonom Džonom. Pop legenda primetila je Lukin i Stjepanov talenat već nakon njihove prve obrade pesme Majkla Džeksona "Smooth criminal" koja se na Jutjubu pojavila 2011. godine i za samo dve nedelje imala više od tri miliona pregleda.

Od tada, Eltona Džona, na njegov zahtev, prate na turnejama. Zajedno su nastupali više od sto puta širom sveta i od tada nižu se uspesi. Još mnogo odličnih obrada, još više Jutjub pregleda, gostovanje u šouu kod Elen Dedženeris, ali i u seriji "Glee".

A oni na to kažu: Radili smo mnogo i posvetili se tome maksimalno još od malih nogu. Sada naš tempo ne staje. Šta smo tražili, to smo dobili.

Sve ovo je i više nego dovoljan razlog da napravim priču sa mladim čelistima kojima se ceo svet svakog dana sve više oduševljava.

Ko su Luka i Stjepan, sem što su 2Cellos?

- Dva ludaka bez nadzora.

.

Šta vas je u trenutku kada ste ugledali violončelo privuklo njemu, toliko da postane neodvojivi deo vas?

- Violončelo je jedan neverovatan instrument. Najbliži ljudskom glasu i vrlo ugodnog tona. Uvek nam se sviđao čitav spektar emocija koji može da se proizvede na njemu. Čelo ima sposobnost dubine i visine i pokriva širok opseg. Oduvek smo tražili nove i uzbudljive načine pristupa našem instrumentu. Sada koristimo i električna čela na kojima možemo predstaviti rok duh.

Kako i kada je nastao 2Cellos?

- 2Cellos je nastao 2011. godine. Znali smo se još odavno i smatrani smo konkurencijom. Spojili smo se u Londonu na studijama i odlučili da napravimo nešto drugačije.

A kada ste došli na ideju da izađete iz okvira klasike i počnete da izvodite muziku koju je do tada bilo možda i nezamislivo čuti na violončelu?

- Oduvek smo bili buntovnici i svirali smo kao rok zveri. Čak i u klasici. Nismo hteli da provedemo život u nekakvim okvirima i pravilima. To je podstaklo kreativnost. Uvek smo se osećali kao da pun potencijal čela nije iskorišćen. Hteli smo da otvorimo nove mogućnosti.

Da li ste mogli da pretpostavite da ćete izazvati oduševljenje ne samo Hrvatske, regiona, Evrope već celog sveta nakon objavljivanja "Smooth Criminal"?

- Očekivali smo nešto slično. Ali niko nije mogao da predvidi da će se to desiti "preko noći".

Dok gledam vaše nastupe, moram priznati da mi najviše pažnje privlače niti gudala koje potpuno popucaju do kraja jedne numere! Može li jedno gudalo da izdrži ceo kocert ili ih je ipak, kako se čini, potrebno mnogo više?

- Potrebno je nekoliko konja. Gudalima je teško s nama :). (Gudala se prave od konjske dlake, prim.aut.).

.

Sa kim biste voleli da sarađujete?

- Eminem, AC/DC, Sting,... to su nam želje!

U jednom od vaših intervjua pročitala sam da biste želeli da upoznate Šabana Šaulića. Da li ćemo možda uskoro čuti neki njegov hit u vašem izvođenju?

- Ako nas obuzmu emocije na koncertu. Nikad se ne zna s nama.

Zbog vas sada klinci jure u muzičke škole! Šta je ili ko je vas privukao muzici?

- Muzika je uglavnom bila u porodici. Reagovali smo na muziku vrlo rano i dobili pravu edukaciju uz maksimalnu podršku roditelja.

Da li postoji recept za uspeh i ako postoji kako glasi?

- Rad, predanost, molitva. Treba sve probati :).

.

Čime ćete nas iznenaditi u budućnosti i kada ćete nam opet doći u Beograd?

- Nije nam još poznato, ali puni smo iznenađenja. Radujemo se svakom dolasku.

Kako izgleda jedan vaš dan kada ne svirate?

- Provodimo se kao ni jedan spoj čelista na svetu, a ponekad i sedimo u avionima.

Da li je put do uspeha trnovit?

- Vrlo trnovit. Ali se negde uvek krije "Trnoružica".