Klinac ima šest godina i razvalio je Majkrosoft!

Ajan je dečak iz engleskog grada Koventrija. I ne samo to. On je najmlađi kompjuterski stručnjak na svetu.

.

Ajan Kureši je razvalio Majkrosoftov test kada je imao samo pet godina i sada je najmlađi vlasnik Majkrosoftovog sertifikata. Na celom svetu. Na planeti.

Ajan, koji sada ima šest godina, a čiji je tata IT konsultant, postavio je sopstvenu mrežu kompjutera u svom domu. A što se testa tiče, nije baš da se nije preznojio. Ipak, kako kaže, iako je bio baš težak, uživao je radeći ga.

Ajanov otac Asim kaže da je najteže bilo uputiti petogodišnjaka u stručnu terminologiju:

- Međutim, on je sve kapirao, a ima izuzetno dobru memoriju.

Asim Kureši uveo je sina u svet kompjutera kada je dečak imao samo tri godine. Dozvolio mu je da se igra starim računarima, da bi shvatio kako funkcionišu hardver i matična ploča.

- Otkrio sam da sve što mu kažem on sa lakoćom zapamti, pa sam počeo da mu dajem više i više informacija.

I trud se isplatio! Mali genije sada ima sopstvenu kompjutersku laboratoriju kod kuće i mrežu koju je sam izgradio. Provodi dva sata dnevno učeći o operativnim sistemima i instaliranju programa.

Kada je došao na Majkrosoftov test, ispitivači su strahovali da je previše mlad da bi bio kandidat za taj sertifikat. Međutim, dečakov otac ih je ubedio da je dečak vrlo samostalan i da neće biti problema.

Sada Ajan poseduje sertifikat za tehničara informacionih tehnologija, a tata je... pa, kao i svaki tata – puca od ponosa!

- Vrlo sam srećan i ponosan. Ne mora on svaki dan da obori neki rekord, ali želim da ono što radi, radi najbolje što može i da da sve od sebe.

Ajan se nada da će jednog dana uspeti da i u Britaniji napravi američko čudo zvano Silicijumska dolina. . I da će je nazvati E - Vally.

Da li da napomenemo da planira i da osnuje svoju kompaniju?

Trči, Ajane, trči!

Izvor: BBC